Plenković sa županima: Moj je dojam da smo s projektom Slavonija dali ne samo politički okvir nego i sadržajan smjer zajedničke realizacije projekata

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade sastali su se u Šibeniku sa županima, gradonačelnicima i načelnicima. Razgovaraju o gospodarstvu, poljoprivredi, regionalnom razvoju te zakonima koji se odnose na fiskalnu decentralizaciju.

Ovo je treći susret s čelnicima lokalne samouprave, a oko godina dana od prvoga susreta koji se održao u Zagrebu. Drago mi je da smo u proteklih 12 mjeseci razvili duh partnerstva, povjerenja, suradnje i stalne komunikacije, kazao je Plenković.

Partnerstvo smo pretvorili u jednu pozitivnu situaciju. Iza nas su i parlamentarni i lokalni izbori. To znači da ćemo se pratiti u mandatima idućih godina i to nam otvara prostor da sve što je važno za Hrvatsku, pokušamo rješavati na način kao što je to bilo proteklih godinu dana, rekao je premijer.

Moj je dojam da smo s projektom Slavonija dali ne samo politički okvir nego i sadržajan smjer zajedničke realizacije projekata za smanjivanje nejednakosti u Republici Hrvatskoj. Iza nas je i rebalans proračuna, kazao je i spomenuo da su riješena određena financijska pitanja u zdravstvu.

Suradnja sa sjevernim županijama će uskoro početi s realizacijom. Bez obzira što nam se čini da je sjeverozapad, na prvi pogled, jedan od najrazvijenijih krajeva Hrvatske, postoje određene teme koje zahtijevaju osobitu pozornost, istaknuo je među ostalim premijer Plenković.

Potom je u uvodnom obraćanju župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk rekao da mu je glavni cilj funkcionalna i fiskalna decentralizacija te pozitivna reorganizacija sustava. Županije u vrlo kratkom roku mogu postati vrlo bitan pokretač regionalnog razvoja, kazao je Pauk.

Govorio je i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Očekuje se da će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić predstaviti aktivnosti Ministarstva na jačanju suradnje s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u području zaštite potrošača, poticanja poduzetništva bespovratnim sredstvima te povratu sredstava iz Programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji za 2013./2014. godinu.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić zatim će predstaviti aktivnosti u području poljoprivrede, od mjera ruralnog razvoja, mjera iz fonda za pomorstvo i ribarstvo, preko izgradnje ribarskih luka, do reformskih zakona u poljoprivredi. Župan Pauk govorit će o inicijativi snažnijeg uključivanja županija u procese planiranja Kohezijske politike EU nakon 2020. godine, javlja HRT.

Facebook Komentari