Kako računaju računala na Trgovačkom sudu: Dodijele šestorici stečajaca 4 tisuće predmeta, a nekima gotovo ništa

Kako bi se spriječila sprega trgovačkih sudaca i stečajnih upravitelja prije dvije godine je uveden automatski izbor stečajnih upravitelja – umjesto čovjeka, upravitelje određuje računalo.

Sustav je predstavljen na način da će svi stečajni upravitelji biti podjednako opterećeni, a smanjit će se i mogućnost pogodovanja.
Podaci koje imaju 24 sata, bacaju sumnju na oba cilja. Slučajnim, računalnim odabirom, do prošlog tjedna je čak 4901 stečajni postupak dobilo tek šest stečajnih upravitelja.

Neki od 329 stečajnih upravitelja su istim tim odabirom završili na tek par postupaka od ukupno 28.443 stečaja, neki nisu imali niti jedan. Neki su imali i 200 stečajeva, ali to je minorno u usporedbi sa šest vodećih upravitelja.

Rekorder je stečajni upravitelj s 1312 stečajeva u zadnje dvije godine, slijede
Sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić kaže da je to dokaz da sustav ne funkcinira, a možda i da pogoduje.

“I način izbora stečajnih upravitelja još jedan dokaz da se zakoni i propisi pišu u interesu određenih pojedinaca. O ovoj anomaliji je višekratno obavješten i predsjednik suda i Visoki trgovački sud, no nitko ne reagira”, kaže Kolakušić.

Ministarstvo pravosuđa za 24 sata je samo objasnilo kako bi trebao funkcionirati način izbora i da on ovisi o opterećenosti stečajnih upravitelja, a za one koji su puno puta imenovani kažu da su odradili puno skraćenih postupka koji im se ne vode kao opterećenje.

“Ministarstvo i dalje ne odgovora kako su moguće tolike razlike u dodjeli. Ako sustav nije podešen, zašto ne reagiraju kada se jasno vidi da sustav preferira određene pojedince? Sustav biranja kao naš ne postoji nigdje u EU i omogućuje da za upravitelje dođu osobe bez iskustva, čim su došle na listu. Tako se ne bira ni čistačica”, rekao je Kolakušić.

Doduše, suci imaju pravo ne izabrati stečajnog upravitelja koje je dodijelilo računalo ako procijene da on nema dovoljno iskustva za voditi stečaj. Većina slučajeva koji su dodijeljeni računalno je jednostavna, neki su i skraćeni postupci za koje se ne dobiva naknada.

No, što je više stečajeva dodijeljeno nekom upravitelju, to je veća i mogućnost zarade. Inače je naknada 3000 kuna bruto ako provodi redovni postupak stečaja, a maksimalna nagrada stečajnom upravitelju kada u stečaj ide tvrtka s puno imovine je 1,2 milijuna kuna bruto.

Facebook Komentari