Udruge pacijenata: “Neka si političari plaće isplaćuju iz humanitarnog fonda”

Udruge pacijenata oštro se protive formiranju Fonda inovativnih lijekova koji bi počivao u prvom redu na humanitarnoj osnovi, što je u ponedjeljak najavio ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ideja koja se upravo realizira u Vladi predviđa fond koji će se puniti iz donacija i priloga pojedinaca i tvrtki, a država će uplaćivati zasad nepoznat iznos.
Iz udruga upozoravaju da humanitarni prilozi i donacije ne mogu biti zamjena ili nadomjestak za državno financiranje, niti mogu biti pouzdana osnova za kvalitetno i dostupno liječenje skupim inovativnim terapijama, piše Novi list.

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) smatra da takav fond treba osnovati u sklopu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) i puniti ga trošarinama.

“Najavljeno rješenje nije dobro jer se temelji na karitativnom pristupu”, upozorava predsjednik KUZ-a Ivica Belina, kojemu smeta što se i dalje ne zna tko će upravljati fondom i prema kojim kriterijima će se novac za lijekove dodjeljivati. “Za razliku od takvog modela, fond unutar HZZO-a stalno bi se punio, a imali bismo jasne i transparentne kriterije, čime bi se spriječilo da se problemi nedostupnosti terapija rješavaju prosvjedima”, argumentira čelnik KUZ-a.
Predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje predložio je ministru Kujundžiću da umjesto humanitarnog Fonda za inovativne lijekove osnuje humanitarni fond za plaće političara.
“Koliko god novca hrvatski puk prikupi u taj fond, neka se doda još duplo iz proračuna i na taj način neka političari sebi isplaćuju plaće”, ironičan je Drlje. Pita se gdje završe 23 milijarde kuna kojima zdravstvo raspolaže.

“Nikad u zadnjih 25 godina nismo imali više novca, manje stanovnika i nedostupniju zdravstvenu zaštitu – poručuje ministru, te podsjeća da građani druge najsiromašnije zemlje EU-a već sudjeluju u svom liječenju, plaćanjem iz vlastitog džepa oko 20 posto troška. U UHP-u također imaju prijedlog financiranja inovativnih terapija, i to uštedom od 600 milijuna do milijarde kuna na objedinjenoj javnoj nabavi, uplatom državnog duga HZZO-u, uvođenjem financijskih sankcija za neodgovorno upravljanje i plaćanjem ustanova po kvaliteti i kvantiteti rada. Ako samo to realiziraju, zdravstvo će biti u suficitu”, zaključio je šef UHP-a.
Hrvatska udruga za prava pacijenata Fond inovativnih lijekova punila bi kombinirano, novcem prikupljenim od trošarina i prilozima građana. Stručno vijeće ove udruge traži što hitnije osnivanje fonda koji bi prikupljao novac za eksperimentalna i druga liječenja, da bi se izbjeglo prikupljanje novca i donacije preko udruga koje netransparentno troše.

Share This Article