VIDEO Plenković na Vladi: Nije mi jasno zbog čega su postojale dileme oko naših izjava o presudi šestorci

Vlada na današnjoj sjednici usvaja paket mjera za podizanje cijene rada, uključujući i povećanje minimalne plaće.

Vlada će minimalnu plaću uredbom povećati za 5 posto, odnosno za 163 kune bruto (131 kunu neto), tako da će ona sada iznositi 42,9 posto prosječne plaće, a kao cilj ostaje da minimalna plaća iznosi 50 posto prosječne plaće.

Tijek sjednice Vlade:

Sjednica Vlade RH počela je osvrtom premijera Andreja Plenkovića na najaktualnija zbivanja protekloga tjedna.

Osvrnuvši se na posjet BiH, kazao je da je poruka koju je RH poslala ondje Hrvatima nakon presuda Haškog suda je da ostajemo privrženi razvijanju dobrosusjedskih kvalitetnih odnosa s BiH. Upućujemo snažnu potporu BiH na putu u EU i NATO.

Kad je riječ o haškoj presudi šestorki izrazili smo i žaljenje i sućut za žrtve koje su vezane za konkretna kaznena djela i zločine koji su navedeni u ovoj presudi te za sve zločine koji su počinjeni u BiH i njihove žrtve, osobito za žrtve hrvatskog naroda u BiH. Ta vrsta pijeteta i razumijevanja izrazito je važna da je uputimo kao Vlada RH.

Spominjući govor predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u Vijeću sigurnosti UN-a o radu Haškog suda, Plenković je kazao da želi otkloniti neke dileme koje postoje u javnom prostoru. Meni nije jasno zašto je to tako. Bili smo sasvim jasni u izjavama i ocjenama. Mi poštujemo presude Haškog suda. To nikada nije bilo upitno, ali jednako tako možemo i hoćemo izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima te presude. To smo učinili vrlo jasno prošlog tjedna. To se odnosi na one djelove koji se odnose na određene aluzije hrvatskog državnog vrha početkom 90-ih godina, izjavio je među ostalim Plenković i dodao – radit ćemo i na procesu pomirbe i procesu suradnje sa svim državama u našem okruženju.

Slične poruke uputili smo i u Dubrovniku, nakon posjeta Mostaru, gdje smo se podsjetili na stradanje juga Hrvatske, rekao je.

Imali smo i niz zanimljivih gospodarskih zbivanja, rekao je i spomenuo projekt Pelješkog mosta.

Ministar Pavić: Po drugi put dižemo minimalnu plaću

U nastavku sjednice ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić predstavio je paket mjera koji se odnosi na minimalnu plaću. To je rezultat socijalnog dijaloga koji vodimo od rujna. Minimalnu plaću po drugi puta dižemo za 5%, na 3.439 kuna. Istaknuo bih da je od 2013. do 2016. godine minimalna plaća ukupno rasla 4,5%, a da mi po drugi put dižemo po 5% minimalnu plaću. Od 2013. do 2016. minimalna plaća rasla je bruto za 136 kuna, a u mandatu ove vlade povisili smo je za 319 kuna. Time ćemo povisiti udjel minimalne plaće od prosječne plaće, na 42,9%. To nas smješta negdje na sredinu tablice Europske unije, kazao je.

Svjesni smo da je plaća i dalje mala i da nije dostatna za dostojan život i zato nam je upravo cilj da udjel minimalne plaće u prosječnoj povisimo na 50%. Kako bi to mogli ostvariti, prvenstveno moramo otvoriti radna mjesta u industrijama koja se bave proizvodnjom drva, kože, tekstila i metala, dodaje.

Upravo stoga, a kroz socijalni dijalog s poslodavcima, izradili smo paket mjera unutar kojega će se obračun osnovice doprinosa na osnovicu za minimalnu plaću smanjiti za 50%. Na taj način ćemo dići neto plaću za 131 kunu, a istodobno ukupan trošak poslodavcu za tu minimalnu plaću pada za 104 kune, odnosno sa 3.839 kuna na 3.730 kuna.
Pored toga uveli smo i “osigurače” kako se to ne bi zlorabilo. Tu olakšicu će moći koristiti samo oni koji su isplatili minimalnu plaću u prosincu ove godine i 12 mjeseci prije, kazao je Pavić.

U Sabor upućen konačni prijedlog zakona o akvakulturi

Vlada je u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog zakona o akvakulturi, a prema riječima ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ovim zakonom akvakultura dobiva stratešku važnost u domaćem gospodarstvu.

Facebook Komentari