Udruga Žene u Domovinskom ratu: Ni jedna institucija za nas nije napravila ništa

Udruga Žene u Domovinskom ratu izrazila je nezadovoljstvo radom Državnog odvjetništva i nadležnih ministarstava u procesuiranju ratnih zločina seksualnog zlostavljanja. Pojedine žene, tvrde, dobile su status žrtve, ali im nije omogućeno korištenje pripadajućih prava.

Posebno ističu problem žrtava seksualnog zlostavljanja koje su se iz BiH doselile u Hrvatsku, a svoja prava ne mogu ostvariti ni u jednoj ni u drugoj državi. U Studiju 4 gostovale su Snježana Maljak i Đurđica Pankas – žrtve silovanja tijekom Domovinskog rata u Vukovaru i članice Udruge žena u Domovinskom ratu. Snježana Maljak ispričala je kako je proces protiv njezinih silovatelja trajao više od 12 godina. Krivci su osuđeni na 6 godina zatvora. No obojica su prije donošenja presude pobjegla u Srbiju.

Ni jedna institucija za nas nije napravila ništa. Jedna privatna osoba za nas je napravila sve ono što institucije nisu, rekla je Đurđica Pankas misleći pri tome na Mariju Slišković, predsjednicu udruge. Pozvale su Ministarstvo unutarnjih poslova da istraži tko je organizirao klevetnički napad na udrugu Žene u Domovinskom ratu, preko njezine predsjednice, koja je pokrenula javni govor o žrtvama.

Izrazile su i nezadovoljstvo suradnjom s Ministarstvom branitelja te posebno s radom Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja koje radi pri Ministarstvu. Kad osobe dođu na saslušanje, oni se podsmjehuju pogotovo kada su žrtve muškarci. Njima je smiješno što su muškarci proživjeli. To ne mora biti samo silovanje. Seksualni zločin su i udarci u genitalije, diranje ili prisiljavanje na seksualne perverzije, rekla je Snježana Maljak i dodala kako je povjerenstvo u posljednjih godina dana odbilo 73 predmeta zbog nedostatka dokaza.

Kritizirale su i rad nekih civilnih udruga. Smatraju da je njihov odnos prema žrtvama neprimjeren. Žrtvi treba prići i pokazati povjerenje. Žrtva se neće otvoriti ako vi ne pokažete povjerenje. Žrtvu treba ohrabriti. Da nije bilo drugih žena, možda ni ja ne bih progovorila, istaknula je Đurđica Pankas. Prema njihovim podacima, do sada je 200-tinjak osoba (uglavnom žena) prijavilo silovanje u ratu. No taj je broj sigurno mnogo veći.

Share This Article