Bošnjaković: Stručnjaci u Ministarstvu rade na analizi haške presude, pisao sam predsjedniku suda

Mi od početka tvrdimo – bio je rat i sve strane su činile zločine, međutim zločin ima svoje ime i prezime i to nije bio dio organizirane politike, izjavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”, komentirajući presudu haškoj šestorici. Ponovio je stav Vlade da se ne slaže s dijelovima presude gdje se spominju odgovornost državnog vrha i udruženi zločinački pothvat.

Smatraju da to ne odgovara činjenicama. Hrvatska je u Bosni i Hercegovini bila faktor njezine opstojnosti, kaže Bošnjaković. Podsjetio je i na prihvaćanje izbjeglica iz BiH te njihovo liječenje od strane Hrvatske.

Prije tjedan dana Haški tribunal donio je svoju posljednju presudu šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata koja je u Hrvatskoj izazvala buru, i zbog događaja u samoj sudnici, samoubojstva generala Slobodana Praljka, ali i zbog same presude.

Haški dužnosnici osudili su reakcije iz Republike Hrvatske, poručivši da hrvatski političari ne razumiju koncept zajedničkog zločinačkog pothvata.

Upitan je li koncept zajedničkog zločinačkog pothvata, i kada, inkorporiran u hrvatsko nacionalno pravo, Bošnjaković odgovara da “mi poznajemo koncept zapovjedne odgovornosti”. On podrazumijeva odgovornost zapovjednika ako su njegovi podčinjeni činili kaznena djela, a on je to znao i nije to spriječio. Druga varijanta odgovornosti odnosi se na situaciju gdje je zapovjednik po svim prilikama trebao znati za zločine, a nije. Bošnjaković objašnjava da je problem ako donesenu presudu, poput ove u slučaju šestorke, razumije samo sudac. Vlada svojim stavom u kojem se ne slaže s tvrdnjama o zločinačkom pothvatu nije željela, kaže, nikoga uvrijediti.

Riječ je o velikoj presudi od 1500 stranica. Bošnjaković je u Ministarstvu organizirao skupinu stručnjaka koji rade na njezinoj analizi.

Kada analiza bude gotova, s braniteljima će vidjeti što dalje. Hrvatska nema formalni legitimitet da podnosi zahtjev za obnovu postupka. On se podnosi ako neki dokazi nisu mogli biti upotrijebljeni u vrijeme sudovanja, a upućuju na neke činjenice koje bi mogle dovesti do drukčije odluke. Ako se to dogodi, odluka je na samim braniteljima i njihovim branjenicima hoće li zatražiti obnovu postupka. Hrvatska u tom slučaju može još jednom tražiti status prijatelja suda, da pomogne u rasvjetljavanju činjenica vezanih za ulogu RH u cijeloj situaciji.

S obzirom da političari u BiH tvrde da je presudom potvrđena odgovornost Hrvatske za događaje u BiH i da se može tražiti odšteta, Bošnjaković je poručio da ova presuda nije presuda Hrvatskoj i da stoga nema nitko što tražiti naknadu štete od Hrvatske.

Kazao je i da je uputio pismo predsjedniku haškog suda u kojem ga traži objašnjenje o svemu što se događalo u sudnici i samoubojstvu Slobodana Praljka – kako to da osiguranje nije postupilo na vrijeme i zbog čega je zdravstvena pomoć tako kasno došla.

Od ministra pravosuđa u Nizozemskoj, s obzirom da oni vode istragu o tome, zatražio je, kaže, da se Hrvatskoj omogući da sudjeluje u istrazi, sukladno nizozemskim propisima.

Analiza Prlićeva odvjetnika Karnavasa: Nije bilo UZP-a, niti državice, niti napora da se podijeli BiH, niti etničkog čišćenja, itd.

Gotovinin odvjetnik Mišetić analizira: Jesu li u presudi šestorki dokazali sudjelovanje Tuđmana u zločinačkom poduhvatu

Analiza: Ovakve haške presude uskoro će postati glavna poluga njihove političke strategije

Facebook Komentari