Bauk o koaliciji s MOST-om: Mi smo bili spremni, ali oni su odabrali HDZ. Čak smo bili potpisali tripartitnu Vladu

SDP-ov Arsen Bauk u Saboru je razgovarao s reporterom N1 i komentirao mogućnost koalicije SDP-a i Mosta.

Postoje najave za liberalni blok stranaka, koji bi činili IDS, GLAS i stranka Pametno. Miču li se oni kao potencijalni koalicijski partneri SDP-a?

Ne možemo reći da se miču, obzirom da ni s jednom od tih stranaka nismo bili u koaliciji na parlamentarnim izborima. Ja bih tu suradnju gledao u kontekstu izbora za Europski parlament, kako bi IDS pokušao podebljati izglede da Ivan Jakovčić ostane u Europskom parlamentu. Ne vidim kako bi drugo IDS mogao pomoći ovim strankama u drugim izbornim jedinicama. Njihov nastup mora biti osmišljen na način da bude što manje propalih glasova, u tom smislu možemo to okupljanje ocijeniti pozitivnim. To neće utjecati na naš rezultat.

Kolika je mogućnost da SDP i Most koaliraju? SDP bi trebao biti lijevo orijentiran, a Most, iako je lista nezavisnih, ipak ima konzervativni predznak.

Moram vrlo pažljivo birati riječi, jer se sve što bi bilo rečeno može se izokrenuti i poprimiti sasvim drugi smisao. Naš cilj je na izborima ostvariti što veći rezultat kako bismo formirali parlamentarnu većinu. Nije pitanje za nas s kim možemo, nego za one koji budu trebali birati koju će većinu, onu vođenu SDP-om ili onu vođenu HDZ-om, odabrati.

Trebat će vam partneri. Želite li prije koalirati s HDZ-om ili Mostom?

Ja mislim da na takva pitanja uopće ne treba odgovarati, jer se odgovor na to pitanje podrazumijeva sam po sebi. Ako budemo došli u tu situaciju, kao što smo 2015. godine, mi smo bili spremni, ali oni su odabrali HDZ. Čak smo bili potpisali tripartitnu Vladu, ali im ni to nije bilo dovoljno.

Isključujete li mogućnost velike koalicije?

Sve špekulacije u tom smislu su nepotrebne. Postoji stav i program SDP-a, koji zastupamo. Postoje bliske nam stranke, poput ove tri koje ste nabrojali, vjerujem da smo im mi bliži nego HDZ i onda postoje grupacije koje u svom političkom djelovanju žele zadržati ekvidistancu između nas i HDZ-a, što se nama ne sviđa, jer ako netko dvaput u roku od nekoliko mjeseci ide u koaliciju pa izađe iz vlade, teško je reći da su ostali isti. S njima dvaput ne može. Ja razumijem to što me pitate, ali nije pitanje za nas. Ako budemo došli u poziciju da možemo sastaviti vlast sami, to ćemo napraviti.

Vi dugo niste bili u toj situaciji, ‘dionice’ stranke ne stoje baš najbolje.

‘Dionice’ stranke stoje kako stoje, to je rejting koji je bio veći nego što je bio kontinuirano od 2003.-2007., ali ova priča da se nudimo Mostu, a on nudi ekvidistancu, ne drži vodu. Kako sad stvari stoje, doći ćemo do situacije da razgovaramo s HDZ-om ili s Mostom, mislim da birači ne bi trebali imati dileme s kime ćemo prvim razgovarati.

Hoće li biti moguće da SDP i Most sjede za istim stolom?

Da, bit će moguće. Na kraju krajeva, sjedimo u Saboru za istim stolom. Nije tu bilo nešto da su oni nešto ukrali ili nekog ubili, oni su donijeli katastrofalno lošu političku odluku 2015. godine i omogućili HDZ-u da naprave ovo protiv čega se sad borimo. Ako njih birači unatoč tome opet odaberu, onda moramo poštovati volju građana. Ruku na srce, ni oni ne stoje najbolje.

Facebook Komentari