Najnovije

Banovina sjednicu započela minutom šutnje za Praljka, Pametno i SDP napustili vijećnicu: ‘Ova je čista farsa, dobro znamo tko ga je poslao u Haag!’

Minutom šutnje za preminulog generala Slobodana Praljka započela je druga redovna sjednica Gradskog vijeća. Odavanju počasti nisu nazočili vijećnici stranke Pametno koji su napustili vijećnicu, a u njoj nije bilo ni vijećnika SDP- koji su se prije početka sjednice uredno prijavili, ali u tom trenutku nisu bili unutra.

-Ova minuta šutnje je čista farsa koja se koristi u dnevno-političke svrhe. Dobro znamo da je upravo HDZ poslao generala Praljka u Haag 2004. godine. I sam premijer Plenković je izjavio kako trebamo poštivati presude suda u Haagu. Iskreno žalimo za svakom žrtvom koja je stradala u ratu ili kao posljedica ratnih zbivanja. Sjetimo se poruke generala Gotovine, nakon što je oslobođen krivnje, kojom nas je pozvao da se okrenemo budućnosti. To je i naša poruka – kazala je Kristina Vidan, vijećnica ove stranke.

Prije same minute šutnje Tonči Blažević je izvijestio javnost kako HSLS kao dio vladajuće koalicije nije upoznat s odlukom o minuti šutnje koja je usuglašena dan ranije ma klubu vijećnika na kojoj HSLS nije sudjelovao.

Jakov Prkić (Pametno) je tražio da se u dnevni red uvrste dvije točke – o imenovanju intendanta HNK i ravnatelja Kazališta lutaka. No, Jure Šundov, predsjednik Vijeća mu je odgovorio da materijal nije spreman tako da prijedlozi nisu prošli.

Ante Čikotić (MOST) predložio je da se u dnevni red uvrsti točka o obeštećenju stanovnika koji žive u krugu od 500 metara od Karepovca dok traje sanacija tog odlagališta, no s 14 glasova za prijedlog nije imao dovoljnu većinu.

Vijećnici su usvojili dopunu dnevnog reda koja se odnosi na izvješće gradonačelnika Andre Krstulovića Opare o aktivnostima na žnjanskom platou. Nadalje, s obzirom na to da je Saša Franjkić imenovan za direktora Parkova i nasada, na njegovo mjesto u Gradskom vijeću došao je Jure Bučević s liste HGS-a, piše Slobodna Dalmacija.

‘Gradska uprava će na sebe potrošiti čak 53% proračuna!’

Prije početka sjednice Gradskog vijeća, stranka Pametno izvijestila je medije o svom stavu oko proračuna za 2018. godinu kojeg neće podržati.

Navode kako je unatoč najavi određenih projekata, u prijedlogu proračuna Grada Splita za 2018. godinu izostalo je restrukturiranje javne uprave i racionalizacija gradskih tvrtki kroz koju su moguće brojne uštede.

– Kao povećanje prihoda u proračunu se navodi prodaja gradske imovine, povlačenje dobiti gradskih poduzeća u iznosu od 14 milijuna kuna i EU projekti. Zašto su onda podizali prirez? Gradska imovina opet ide na bubanj i rasprodaju, a gradska poduzeća ne mogu samostalno reinvestirati dobit u svoje projekte već će tim novcem upravljati grad, to je neozbiljno i neodgovorno. Gradske tvrtke bi same trebale reinvestirati dobit i tako koristiti porezne olakšice – kaže Marijana Puljak, predsjednica Pametno i potpredsjednica Gradskog vijeća grada Splita i ističe kako ovakav proračun nije u funkciji razvoja Splita već je megalomanski prijedlog trošenja javnog novca.

– Na proračun ćemo predložiti više od 20 amandmana, od komunale i obrazovanja do socijale, o povećanju broja kreveta u skloništu za žene, za pilot projekt građanskog odgoja u osnovnim školama, za smanjenje cijene cjelodnevnog boravka u školama, o mjernoj postaji na Karepovcu i brojne druge – najavljuje.

Nadalje, ističe kako je osim spornog sadržaja, prijedlog proračuna nejasan i nečitljiv.

– Prije svega nema projekcije proračuna za 2017. što bi omogućilo stvarnu usporedbu s 2018. godinom. Nema ni pojašnjenja pojedinih stavki, npr. stavka ‘Božićnice’ nema objašnjenje tko će ih dobiti, u kojem iznosu i sl. Zapravo bi trebalo uvesti dva obvezna čitanja proračuna, kroz dvije sjednice, kako to rade drugi gradovi. Tako bi omogućili sudjelovanje građana u izradi proračuna, kvalitetniju raspravu i pripremu za sjednice – dodala je Natalia Tafra Bazina, tajnica stranke Pametno i zaključila:

– U proračunu je i dalje vrlo visoko učešće troškova gradske uprave, koji samo u dvije stavke, zaposlenici i materijalni rashodi, iznose 525 milijuna kuna, što je 32 milijuna kuna više nego u 2017. Postotno, na troškove gradske uprave otpada 53% proračuna ukupnih rashoda. To je izrazito visoko jer je to opterećenje naših sugrađana s čak 70 milijuna eura. Najavljeno restrukturiranje gradske uprave očito nije rezultiralo smanjenjem rashoda za zaposlene. Ovako skup gradski administrativni aparat ne može poboljšati učinkovitost gradske uprave zbog čega Pametno ne može podržati ovakav proračun.

Facebook Komentari