Zanimljivo priopćenje: Prije 26 godina pucali smo po dubrovačkim zidinama…..

Prije 26 godina izvršen je najžešći napad na Dubrovnik, drevni grad i biser hrvatske, mediteranske i svjetske kulturne baštine, navodi se u priopćenju koje su potpisali Žarko Rakčević, Rifat Rastoder, Džemal Perović, Sead Sadiković, Balša Brković, Branislav Radulović, Veseljko Koprivica, Aleksandar Saša Zeković, Ljiljana Raičević i Boris Raonić, javlja crnogorski portal vijesti.me.

U priopćenju grupe istaknutih crnogorskih političara i kulturnih djelatnika navodi se kako se, dok se u Hrvatskoj 6. prosinca obilježava Dan dubrovačkih branitelja, u susjednoj se državi ‘ uglavnom šuti o svemu što ima veze s dubrovačkim ratištem, razarenjem tog grada, stradanjem njegovih stanovnika, pljačkom kako javne tako i privatne imovine’. Šuti se, navodi se u nastavku, i o ‘uzaludno položenim životima građana Crne Gore koji su se u ratnom pohodu na Dubrovnik našli zahvaljujući tadašnjoj vladajućoj politici i manipulacijama političke elite’.

‘Prije 26 godina zagrmjele su po dubrovačkim zidinama crnogorske puške iz “noći bratske krvomutnje”, stoji nadalje u priopćenju u kojem se navodi da cijenu iluzije da se jednoj braći može pomoći pucanjem na drugu braću – još uvijek plaćaju svi osim onih koji su te puške stavili ljudima u ruke.

‘Naše oglašavanje predstavlja ne samo podsjetnik i njegovanje kolektivnog pamćenja na mučno vrijeme patnji i zločina već je i u funkciji reafirmiranja suočavanja s prošlošću. Taj proces doživljavamo ključnim za istinu, zadovoljenje žrtava i oporavak cijelog društva’, objašnjava grupa potpisnika ističući kako aktualni pristup suočavanja s prošlošću koji podrazumijeva ‘stidljivo, skromno i nejasno priznavanje ratno-huškačko-profiterske politike, nepravdi i zločina u stvari relativizira činjenice iz prošlosti, učvršćuje kolektivnu amneziju i strategiju da je najbolja opcija da sve poklonimo zaboravu i prepustimo se čarima partijske države, privatizacije i dočekivanju strateških investitora’.

‘U Crnoj Gori slobodno društvo se neće uspostaviti niti će istinski zaživjeti demokracija i posebno tolerancija, dok se ne osnaži unutrašnji dijalog o prošlosti, a aktualne i buduće generacije ne budu zvanično učene o crnogorskim pohodima prema susjedima i prema vlastitoj različitosti.’, stoji u priopćenju.

Facebook Komentari