Iako se pisalo o odlasku Miškovića iz Rijeke, dramatičnim preokretima oko HNS-a, ništa od toga, bar zasad

Predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković odlučio je ostati na svojoj poziciji, glavna je vijest s izvanredne konferencije za novinare koja je u utorak održana na Rujevici. Veliki gazda Rijeke je pozvao sve u klubu, uključujući i navijače, da se izjasne žele li nastaviti s njim na čelu, ponudio je i nekoliko prijedloga za spas hrvatskog nogometa, a govorio je i o najvrućoj temi – izborima za predsjednika HNS-a.

Predsjednik Rijeke Damir Mišković izašao je pred novinare i odmah na početku rekao kako danas na Rujevici neće biti potresa, ali da je hrvatskoj javnosti nužno objasniti s kakvim se problemima suočavaju naši nogometni klubovi.

Predsjednik Rijeke Damir Mišković sazvao je press konferenciju na Rujevici kako bi javnost upoznao sa svojim stavovima o tri teme koje su trenutno aktualne.

”Znate da inače nismo uobičajeni u ovakvim konferencijama, ali nekoliko je razloga zbog kojih smo se odlučili to napraviti. Podijelio bih to u tri dijela, prvo je financiranje sporta, drugi dio izbori HNS-a, a treći stanje oko Rijeke.”

Odmah je otklonio medijska nagađanja o mogućem odustajanju od Rijeke. Nema potresa i drame na Rujevici. ”Kao prvo, želio bih pojasniti da se ne događa ništa posebno. Bez obzira što se u posljednje vrijeme stvara takav dojam. Svi klubovi dugoročno neće opstati ako ne riješimo problem financiranja. To vrijedi za sve hrvatske sportove”, počeo je svoje izlaganje Mišković koji bi uskoro trebao preuzeti vlasničku strukturu Rijeke od talijanskog magnata Volpija.

Plan za financiranje sporta u Hrvatskoj
”Pod broj jedan bih naveo prihod od kladionica. Mislim da bi hrvatski klubovi trebali dobiti svoj dio postotka za ono što se zarađuje na njima. Tako je svugdje u svijetu i to se treba svesti u okvir hrvatskih zakona. Govorimo o godišnjim iznosima od pet posto, odnosno 30-40 milijuna eura.” ”Dalje je važan prihod od TV prava. Mislim da svi mogu zaraditi i biti zadovoljni time, sa samo dva eura po osobi to bi se promijenilo. Treća stvar su boravišne pristojbe. Vjerujem da hrvatski nogomet na jednoj razini predstavlja Hrvatsku u turističkom i gospodarskom smislu. Da samo uzmemo jedan euro od boravišne pristojbe za hrvatski sport, dobili bi veliki doprinos na godišnjoj razini.”

”Četvrta stvar je gradska taksa, a pod pet su dodatne olakšice za nas koji smo u sportu”, rekao je Mišković i zaključio: ”Teško je zamisliti da sport može izdržati i financirati se na ovakav način. Nemamo baš toliko investitora koji bi htjeli doći i investirati u naš sport. Razlog je jednostavan, jer nema profitabilnosti u tome. Mislim da na kraju, što se ovog dijela tiče, sport u Hrvatskoj ne treba nikoga pitati novce, nego dobiti od onog od čega privređuje.”

Mišković je spomenuo Udrugu prvoligaša odnosno u Italiji Legu koja upravlja prvom ligom. Upravo je on bio jedan od onih koji su kod nas glasovali za ukidanje Udruge prvoligaša. ”U Italiji Lega dijeli prihode od kladionica i sličnih stvari. Ja sam bio predsjednik Udruge prvoligaša. Kao što sam rekao, ako ovo ne riješimo, onda ta udruga ne treba postojati. To je onda je samo gubljenje vremena. Tko god je rekao drukčije, sam sebe zavarava. Danas, nažalost, sve pada na HNS. Je li dobro ili loše, u to sada ne ulazim.” ”Klubovi samo neće ništa napraviti, mi trebamo dobiti potvrde od službenih institucija. Ja vjerujem da će doći pozitivna reakcija u vezi toga.”

Potom je Mišković prešao na temu izbora za predsjednika HNS-a. ”Rijeka već šest mjeseci radi na promjenama, a ovo su neke od promjena. Rijeka je imala svog kandidata Marijana Kustića, ali nažalost on je odustao. Drugi kandidati mene i Rijeku ne zanimaju. Oni imaju svoje izborne jedinice. Ja neću nikoga lobirati, Rijeka će biti i ostati za naš program. Nažalost, s gospodinom Šimićem sam se našao tri puta i osim dobrih riječi nisam vidio ništa drugo. Mislim da se u zadnje četiri godine u HNS-u napravilo dosta, ali nije dovoljno.”

Komentirao je sastanak sa savjetnikom Dinama Zdravko Mamićem. ”Moramo malo smanjiti negativnost. Nemojmo raditi od svega bombastičnu stvar. Taj dan našao sam se s gospodinom Mamićem zbog ovih stvari s početka pressice, kao što sam se zbog toga našao i s drugim predstavnicima.”

Mišković ne podržava ni Šukera ni Šimića. ”Rijeka nije nikakav treći put, ona samo hoće da financiranje sporta bude napravljeno na ovaj ili sličan način. Sigurno ako to Primorsko-goranska županija to podrži, ići ćemo našim putem. Ali nemojmo se zavaravati. Ako prođe ova Lega, to vodi ka poboljšanju. To se treba riješiti, plan koji je bit svega.” ”Za mene nisu kandidati ni Šimić ni Šuker. Ja kad bih se htio kandidirati, ne bih mogao. Što ćemo raspravljati kad se već zna pobjednik”, rekao je Mišković, piše Gol.hr.

Facebook Komentari