Roglić: Očekujemo daljnje skidanje poreznog tereta sa poslodavaca, pravosuđe je rak-rana hrvatskog društva i parafiskalni nameti

U Zagrebu se održava tradicionalni novogodišnji susret poslodavaca, u organizaciji HUP-a. Okupila se poslovna elita, čelnici vodećih hrvatskih kompanija, njih nekoliko stotina. Bila je potpredsjednica Vlade Martina Dalić, a održala se panel rasprava, javlja HRT-ova Zvjezdana Heina.

Ova godina je bila obilježena situacijom oko Agrokora, kazao je Branko Roglić, predsjednik NO HUP-a. Vlada je, umjesto da provodi reforme kao što je i obećala, de facto provela samo jednu reformu – reformu poreznog sustava. Ostatak vremena su se bavili Agrokorom, a to su odradili vrlo hrabro i odlučno, te su spriječili sve one probleme koji su mogli nastati za sve one firme, dobavljače i sve ostale firme koje su bile u krugu Agrokora, dodao je.

Roglić smatra da je to jako dobro učinjeno, problem nije definitivno riješen – on se još uvijek rješava, vidjet ćemo kako će završiti. Dodaje da su u opasnosti mnogobrojni sudski procesi koji će se oko toga dogoditi, ali smatra da je najgore prošlo i da ima dovoljno vremena da se stvar privede kraju na jedan pristojan i manje štetan način.

Komentirajući kakva je 2017. bila kao poslovna godina, kazao je da bi ju nazvao osrednjom godinom, ali i godinom optimizma – nakon rasta od 3% imamo pravo razmišljati o većem rastu od npr 5% koji bi nam omogućio da servisiramo svoje dugove koji su poprilično.

Porezna reforma je donijela određeni boljitak, ali mi očekujemo one reforme koje su nam sve vlade zadnjih 10, 15 godina obećavale – to mora biti reforma školstva, očekujemo daljnje skidanje poreznog tereta sa poslodavaca, pravosuđe je rak-rana hrvatskog društva i parafiskalni nameti – njih nam je obećalo više vlada, ali od ove Vlade očekujemo provođenje reformi i skidanje parafiskalnih nameta koji su jako teški, poručio je Roglić.

Smatra da imamo pravo za blagi optimizam, ovih 3% rasta nam daju za pravo da imamo jedan određeni optimizam i da ćemo se konačno riješiti socijalističkog upravljanja poduzećima. Ako je pad Agrokora pad jedne paradigme u hrvatskom gospodarstvu i početak jednog novog pristupa poslovanju, onda je to jedna velika reforma koja je došla spontano, kazao je.

Veći gospodarski rast postići ćemo reformom, smatra. Dodaje da bez reformi mi nećemo moći ići dalje, način na koji se do sada poslovalo neće omogućiti da brže rastemo, Vlada je toga svjesna i gospođa Dalić je danas spomenula da je Vlada spremna za reforme. Vjeruje da će i ispuniti ta obećanja.

Facebook Komentari