Konferencija “Gospodarski rast u EU: Dobrobiti za Hrvatsku”

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u ponedjeljak kako je Hrvatska u ovoj godini refinanciranjem dugova po nižoj cijeni uštedila više od 800 milijuna kuna, nakon što je lani na kamatama uštedila 762 milijuna.

Na međunarodnoj konferenciji “Gospodarski rast u Europskoj uniji: Dobrobiti za Hrvatsku”, koju organiziraju Hrvatska narodna banka (HNB) i Predstavništvo Europske komisije, Marić je kazao kako su i međunarodne institucije i investitori prepoznali pozitivna gospodarska i kretanja u javnim financijama u Hrvatskoj.

Tako je podsjetio da je, zahvaljujući smanjenju javnog duga i proračunskog deficita, Hrvatska ove godine izašla iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije, te da je cijena državnog zaduživanja smanjena.

Naveo je kako je prošle godine ostvarena ušteda od 762 milijuna kuna na kamatama, dok ove godine u nekoliko transakcija, uključujući i ovu zadnju koja se odnosi na restrukturiranje cestarskih dugova, uštede dosežu više od 800 milijuna kuna.

Marić je istaknuo i kako zahvaljujući pozitivnim trendovima u javnim financijama iduće godine očekuje daljnja poboljšanja kreditnog rejtinga Hrvatske od strane najvažnijih svjetskih rejting agencija, koje su već ove godine poboljšale izglede za rejting Hrvatske.

Nakon njega predavanje je održao Boris Vujčić. Guverner HNB-a kazao je kako je Hrvatska pokazala iznenađujuću fleksibilnost na tržištu rada, čak veću nego većina drugih zemalja Europske unije. To je, kaže on, dovelo do poboljšanja konkurentnosti. Ukazao je i na promjenu strukture samog gospodarstva – smanjuje se važnost velikih poduzeća, a raste ona malih i srednjih. Pozdravlja takav razvoj događaja i objašnjava da su to posljedice ulaska u EU, prenosi HRT.

Facebook Komentari