Stranci vrbuju studente medicine, 90 ih je potpisalo ugovore

Gost Dnevnika bio je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža.

U Hrvatskoj nedostaje i medicinskih radnika. U četiri godine otkako smo dio Europske unije, Hrvatsku je napustilo 525 liječnika, a istodobno je došlo 30 stranih liječnika.

Prvi put ste objavili Demografski atlas hrvatskoga liječništva koji je pun zanimljivih podataka. Krenimo od ovog prvog – velik je broj liječnika koji se iselio. Kako to zaustaviti?

Trebamo riješiti situaciju da ne odlaze i treba u RH stvoriti poticajnu radnu sredinu u kojoj će liječnici vidjeti perspektivu svog života.

Što može zadržati liječnike u Hrvatskoj, mnogi kažu da nije glavni razlog novac nego uvjeti rada koji su na Zapadu puno bolji. Došli ste i do podatka da će u sljedećih 10 godina 4000 liječnika otići u mirovinu.

Da, to je najvrijedniji podatak do kojeg smo došli radeći Demografski atlas hrvatskoga liječništva. Treba biti optimist i vjerovati da će oni koji donose odluke znati zadržati mlade. U sljedećih deset godina iz naših medicinskih fakulteta izaći će najveći broj liječnika do sada i pitanje je hoćemo li te ljude znati zadržati u sustavu.

Zabrinjavajuće je što organizirana društva vrbuju studente medicine završnih godina, s kojima potpisuju stipendije, razgovaraju o specijalizaciji u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.

Više od 90 studenata završnih godina medicinskih fakulteta u Osijeku i Rijeci potpisalo je da će u nekoj od te tri zemlje odraditi specijalizaciju i nakon toga oni su slobodni ljudi, ali malo je vjerojatno da će se vratiti. Preko AMEOS-a, koji čine 30 klinika iz tri navedene zemlje, potpisuju se ugovori sa studentima i planiraju im se karijere u tim državama.

Posebno brine da je među mladim liječnicima koji su napustili RH 42 posto onih bez specijalizacije, a to znači da je kod nas preveliko čekanje od završetka fakulteta do dobivanja specijalizacije. Vani puno brže dobivaju specijalizaciju. To je nešto na čemu moramo poraditi.

Demografski atlas pokazuje i da je povećan trend feminizacije u zdravstvu.

Istina, a što nije loše jer su liječnice odgovornije, to je jedna od prednosti hrvatskog zdravstvenog sustava.

Nedostaje pedijatara, ginekologa, a ponegdje i liječnika primarne medicine… u Slavoniji je općenito manje liječnika nego u ostatku Hrvatske.

Sigurno je da su u Slavoniji najveći gubici, kako isljavaju ljudi drugih profesija tako iseljavaju i liječnici. HLK neće stati samo na pričama, želimo reagirati, dogovorili smo sastanak s gradonačelnikom Osijeka kako bi pronašli rješenje kako kapacitirati liječničku populaciju u Osijeku i Slavoniji, želimo aktivno sudjelovati da se ta situacija riješi.

U Hrvatskoj nedostaje i medicinskih radnika. U četiri godine otkako smo dio Europske unije, Hrvatsku je napustilo 525 liječnika, a istodobno je došlo samo 30 stranih. Kako će se sada u kratkom roku uvesti 70 liječnika?

Od ulaska RH u EU do 1.1.2017. u Hrvatsku je došlo svega 30 zdravstvenih radnika, a ako i bude interesa za dolaskom, a bojim se da ga neća biti, Hrvatska će im poslužiti samo kao prijelazno rješenje na putu u EU, mjesto gdje se žele etablirati. Oni koji nam dolaze su većinom stariji liječnici, muškarci iznad 50 godina, a odlaze nam uglavnom mladi.

Facebook Komentari