Guardian: Ovo je prva objava nekog čelnika vlade države iz EU koja podržava osuđenog ratnog zločinca

“Slobodan Praljak, redatelj koji je postao ključni vođa bosanskohercegovačkih Hrvata u ranim devedesetima, osuđen je za zločine koji uključuju bombardiranje Mostara i zlostavljanje zarobljenika”, piše britanski The Guardian.

Međutim, hrvatski premijer Andrej Plenković proglasio je ovu presudu “dubokom moralnom nepravdom”.

Kako piše Guardian, ovo je prva objava nekog čelnika vlade države iz Europske unije koja podržava osuđenog ratnog zločinca.

Guardian se u svom članku pozabavio i potencijalnim sigurnosnim propustima u Haškoj sudnici.

Istraživači u Haškom sudu trude se zakrpati sve sigurnosne propuste, u strahu da će se i ostali zatvorenici odlučiti na “Praljkov potez”, pišu o dramatičnom samoubojstvu.

Na većini haških suđenja, uz bok optuženima stajali su čuvari u plavim uniformama. Tako su dvojica stajala s obje strane Ratka Mladića prošlog mjeseca. Međutim, nijedan čuvar nije stajao uz Praljka, osuđenog na 20 godina zatvora zbog zločina protiv muslimana i nijedan nije primijetio bočicu u Praljkovim rukama.

“Inače su dva čuvara iz optuženog, ali ovaj put nije bilo tako”, rekao je jedan hrvatski dužnosnik čije ime Guardian ne navodi jer nije ovlašten za razgovor s medijima, prenosi N1.

Facebook Komentari