Kolinda Grabar Kitarović: Hrvati u BiH nisu gosti

U Uredu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović održan je Dan otvorenih vrata za Hrvate iz Bosne i Hercegovine. Tom je prilikom predsjednica među ostalim izjavila da Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, nego je kroz pune četiri godine sudjelovala u obrani BiH.

Na susretu kod Predsjednice RH, dogovorenom prije haške presude šestorici bivših političkih i vojnih čelnika Herceg-Bosne, sudjelovalo je 240 predstavnika Hrvata iz BiH. Nažalost, na ovaj naš susret pala je sjena tragičnih događanja u haškoj sudnici prije tri dana, u kojima smo u punoj mjeri vidjeli koliko su krhka očekivanja od ljudske pravde, proživjevši moralnu dramu šestorice naših sunarodnjaka i životnu dramu generala Slobodana Praljka, poručila je na početku svečanosti Grabar-Kitarović.

Povijesna je istina da je Hrvatska tijekom rata u BiH zbrinula stotine tisuća bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih obrambenih snaga, pruživši, sukladno međunarodnom pravu, i svu drugu pomoć radi obrane teritorijalnog integriteta i opstojnosti te države, naglasila je predsjednica.

S punim pokrićem u povijesnoj istini možemo reći da je hrvatski narod, organiziran u postrojbe Hrvatskog vijeća obrane, dao presudan doprinos obrani i opstojnosti BiH u prvim mjesecima velikosrpske agresije, a potom i u daljnjim operacijama njezine obrane i oslobađanja, poručila je Grabar-Kitarović.

Osim vojnog, Hrvatska je u suglasju s legalnim državnim tijelima BiH pružila i najveći mogući politički i vojni doprinos njezinoj obrani, a konstruktivnim i odgovornim sudjelovanjem u postizanju Washingtonskoga i Daytonsko-pariškog sporazuma pružila je ključnu pomoć za završetak rata i uspostavu političkog dogovora za mirnodopski razvoj te države, rekla je predsjednica.

Sve ovo što se dogodilo na Haškome sudu nas još više motivira da, s jedne strane, inzistiramo na utvrđivanju i promicanju povijesne istine, a, s druge strane, da se okrenemo budućnosti hrvatskoga naroda u BiH, zaključila je.

Upozorila je da Hrvati u BiH nisu gosti, nego su njezin konstitutivni narod koji u konzumiranju svojih suverenih prava ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima, te da oni nisu bili i neće biti nacionalna manjina, niti su ičim zaslužili da ih itko takvima smatra.

Hrvati su u BiH stoljećima živjeli, žive i živjet će i dalje!, ustvrdila je Grabar-Kitarović, prenosi HRT.

Facebook Komentari