Srpski logoraši podnijet će tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete, nakon presude šestorki u Haagu

Srpski logoraši podnijet će tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete zbog sudjelovanja njenog vojnog i političkog rukovodstva u ubojstvima i mučenju Srba u logorima u Hrvatskoj i tzv. Herceg-Bosni, najavio je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić.

“Na području Hrvatske i Herceg-Bosne bila su 222 logora za Srbe u kojima su 90 posto bili zatočeni civili, žene i djeca, a najzloglasniji među njima bio je splitska `Lora`”, rekao je Dukić Srni.

On kaže da su eksperti pronašli da je u ovim logorima bilo čak 149 vrsta mučenja, fizičkog i seksualnog zlostavljanja Srba.

Dukić je naveo da je u logoru Dretelj bilo zatočeno 224 Srba, od kojih 84 žene.

On je rekao da je presudom Haškog tribunala u slučaju “Prlić i ostali” dokazano da su hrvatske oružane snage počinile velike zločine na području BiH.

Dukić je napomenuo da je regularna Hrvatska vojska počinila zločine i nad srpskim civilima u Mrkonjić Gradu i ostalih 13 zapadnokrajiških opština u jesen 1995. godine, ali da za te zločine još niko nije odgovarao pred domaćim i međunarodnim sudovima.

On je podsjetio da je Savez logoraša Republike Srpske kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Mrkonjić Gradu i ostalim zapadnokrajiškim opštinama predao 2009. godine tadašnjem glavnom tužiocu Haškog tribunala Carli del Ponte, te 2011. godine tužilaštvima BiH i Hrvatske, ali da, nažalost, do danas ništa nije napravljeno po tom pitanju, javlja Srna.

Facebook Komentari