Fred Matić objasnio zašto je protiv Zakona o pravima hrvatskih branitelja: Šatoraši su dobili što su tražili

Bivši ministar branitelja Fred Matić objasnio je zašto nije glasao za Zakon o pravima hrvatskih branitelja.

“Šatoraši su dobili što su tražili, godinu i pol dana nagovarani od HDZ-a, Bandića, predsjednice i Crkve i dobili su to su tražili. A HDZ i vladajući neka budu spremni za odgovornost za ono za što su glasali jučer. Hrvatski građani će to platiti žestoko. Ja kao branitelj ne mogu to podržati, branitelji će postati još stigmatiziraniji. Vidjet ćete koliko su to proširena prava da se ministar nije usudio reći kolika je procjena fiskalnog učinka na taj zakon, to jednostavno nije smio učiniti.

Zadnji proračun je bio 4,8 mlrd, a za sljedeću godinu imamo 5,8 mlrd kuna. Vidjeli ste kako ministar lucidno kaže da će troškovi mirovina porasti 64 milijuna, međutim samo kada se izračuna, a fino u proračunu piše da je povećanje 354 milijuna kuna. To je točan iznos koji smo mi 2014. smanjili za 10 posto braniteljima sa više od 5000 kuna primanja. Ja ne vidim nijedne nove lipe i to će se sada morati upumpavati. Vidio sam danas u medijima da se pomalo peru i da su Plenković i Pavić konačno shvatiti, ili će tek shvatiti, što su mu napravili šatoraši i što im je Medved podmetnuo. O tom potom”, rekao je Matić te objasnio što misli pod tim.

“Oni su stavili takav zakon, takvo nešto može samo HDZ smisliti, pola odredbi zakona stupa na snagu 1.1.2019. Jednostavno, šatoraši su svoje tražili i svoje su dobili, a ti Hrvatska vidi kako ćeš sad. Europska komisija najveći problem, iako nam raste BDP, ali kao najveću ugrozu tog mogućeg rasta vide Agrokor i branitelji.

Facebook Komentari