Devet stvari na koje svakodnevno bacamo novac

A u pitanju nije jedino novac!

Iako je zagađivanje velik problem u svijetu, malo tko će zbog toga početi mijenjati svoje dnevne navike koje bi bile bolje za okoliš. Ako vam zaštita okoliša nije dovoljna motivacija, tu je i bonus – novim navikama možete uštedjeti novac.

Slamke – prema jednom američkom istraživanju, količina slamki koju Amerikanci dnevno potroše stala bi u 125 školskih autobusa. Problem možemo riješiti kupnjom metalnih slamki.

Filteri za kavu – Iako su praktični, pogotovo na radnom mjestu, bacate ih svako jutro. Razmislite o kuhanju svježe kave ili o filteru za višekratnu upotrebu.

Plastične vrečice – Zagađuju okoliš i zauzimaju vam prostor. Kako piše Business Insider, svake minute se upotrebljava milijun plastičnih vrečica. Umjesto njih koristite vrečice od tkanine koju ćete moći noisti smotanu u torbici kako bi vam uvijek bila pri ruci.

Stara odjeća – U prosjeku, svaka osoba na godišnjoj razini baci 36 i pol kilograma stare odjeće i drugog tekstila. Gotovo 95 posto takve odjeće može se ponovno upotrijebiti, odnosno reciklirati.

Britvice za brijanje – S električnim brijačem nećete morati kupovati nove žilete ili bacati previše jednokratnih britvica.

Boce za vodu – Kako biste izbjegli plastiku, odaberite trajne boce od manje opasnih materijala.

Baterije – S obzirom na to da u sebi sadrže razne kemikalije koje mogu doprijeti u tlo i u vodu, odaberite baterije koje se mogu nadopunjavati.

Vrečice od čaja – Kao i kod filtera za kavu, smanjite količinu bačenih vrečica upotrebom infuzera za čaj.

Ušteda energije – Poznato je da se struja troši i kada su uređaji ugašeni, ali ukopčani u utičnicu. Danas postoje dodaci za utičnicu koji to sprečavaju, piše Večernji.

Facebook Komentari