VIDEO Predsjednica RH se obratila povodom događaja u Haagu

Predsjednica Republike obratila se danas javnosti u povodu presude Haškog suda.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je prekinula posjet Islandu i vratila se u Hrvatsku,

Šestorici čelnika Herceg- Bosne Haški sud je jučer, podsjetimo, pravomoćno izrekao ukupno 111 godina zatvora za zločine nad muslimanima u BiH; Prliću 25, Stojiću, Praljaku i Petkoviću po 20 godina, Ćoriću 16 i Pušiću 10 godina zatvora. Nakon što mu je pročitana presuda Praljak je u sudnici popio otrov, a kasnije je od posljedica preminuo u bolnici.

Obraćanje:

“Drage Hrvatice i Hrvati, želim izraziti sućut obitelji generala Praljka. Čovjeka koji je rađe dao život nego živio kao osuđenik za djela za koje tvrdi da ih nije počinio. Kao predsjednica jasno i nedvosmisleno želim poručiti kako se u Haagu nije izricala presuda Hrvatskoj. Hrvatska nije bila agresor u BiH. Hrvatski narod branio je opstojnost BiH. Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva JNA i to su notorne činjenice”, kazala je predsjednica.

“Zločini nisu povezani s vrhom tzv. JNA niti su zločinci kažnjeni. Hrvatska je najviše učinila da BiH postane samostalna država”, poručila je.

“Učinit ću sve da se odnosi ne naruše i najskorijem roku posjetit ću BiH”, kazala je predsjednica.

Istaknula je kako će Hrvatska i dalje zagovarati europski put u BiH.

“Ovakvim završetkom Haškog suda naša je obaveza pronači način za pomirenje svih naroda. Sa zločinima se mora suočiti. U ime budućnosti i s vlastitima. Hrvatska je to učinila, a to očekuje i od drugih. Hrvatice i Hrvati u BiH, ostanite mirni, uz vas smo”, kazala je.

Kazala je kako se danas vidi koliko su nas koštale izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika.

Poručila je kako će o presudi govoriti u UN-u.

Facebook Komentari