Stranka Nova ljevica od hrvatskih vlasti traži da povuku Deklaraciju o Domovinskom ratu

Stranka Nova ljevica od hrvatskih vlasti traži da povuku Deklaraciju o Domovinskom ratu

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Neovisno o tome što je dobar dio javnosti, na čelu s premijerom i Vladom Republike Hrvatske, poduzeo posve neobičan pothvat političkog osporavanja osuđujuće presude u slučaju Herceg-Bosne, fokusiravši se primarno na samoubilački čin generala Praljka, ta presuda i njezin sadržaj su i dalje tu. Tim prije mislimo da bi se hrvatska javnost trebala suočiti s onim što u toj presudi piše, umjesto da se pravi kako se ona nije dogodila.

Štoviše, ovakvim reakcijama na odluke Žalbenog vijeća, posve se obezvrijeđuju žrtve koje su stradale. U toj definitivnoj presudi jasno se ukazuje na postojanje udruženog zločinačkog pothvata s ciljem komadanja teritorija susjedne Bosne i Hercegovine, za čije su organiziranje odgovorni šestorica jučer osuđenih i, poimence u presudi, Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko. Budući da se radi o presudi međunarodnog suda, koja je donesena nakon dugotrajnog procesa, smatramo da bi Sabor trebao povući Deklaraciju o Domovinskom ratu.

Godinama su mnogi ljudi u Hrvatskoj osuđivali nedopustivo oktroiranje selektivno izabranih činjenica kao cjelovite i službene istine o djelovanju Tuđmanove politike u BiH, što ova Deklaracija čini, a čije su teze o ratu u Bosni i Hercegovini ovom presudom posve pobijene”, stoji u priopćenju Nove ljevice.

Facebook Komentari