O izjavi Predsjednice RH: Brkić misli da su Mesić i Vesna Pusić naštetili Hrvatskoj, Bruna Esih spominje mnoge, evo što kaže prozvana

Miijan Brkić osvrnuo se na izjavu predsjednice vezano uz presudu šestorci i poručio kako su Stipe Mesić i Vesna Pusić svojim izjavama itekako naštetili Hrvatskoj.

Potpresjednik Sabora Milijan Brkić komentirao je izjavu predsjednice Grabar-Kitarović koja je komentiravši presudu šestorci poručila kako “danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika”.

“Mesić i Pusić svojim određenim izjavama i djelima itekako su naštetili Hrvatskoj. Ova presuda – jednim dijelom u njoj je i njihov kamenčić u tom nečasnom nemoralnom mozaiku djela koja su radili protiv Hrvatske”, kazao je Brkić.

Izjavu predsjednice komentirala je i Vesna Pusić poručivši kako je prilikom prozivanja bivših dužnosnika Grabar-Kitarović vjerojatno mislila na sebe.

Šef SDP-a Davor Bernardić također je komentirao obraćanje predsjednice.

“Slušao sam sad izjavu i od Vučića, u čemu je razlika? Vučić je bio duboko involviran u događaje 90-ih. On je svjedočio svim ratovima Srbije na Balkanu. Srbija ih je sve izgubila, ali nitko iz vrha hrvatske politike nije bio danas umiješan u događaje 90-ih, i to je ključna razlika između hrvatske politike danas i srpske politike”, kazao je Bernardić.

Zastupnica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih poručila je kako je “važno znati tko je sve doveo do ovakve presude”.

“Želim da ne ostane samo na tome nego da se doista svi skupa trgnemo, ali se kao i obično nitko neće baviti uzrocima. Odnosno, onim što je dovelo do svega ovoga. Dakle, još od 90-ih tko je sve zakuhavao, tko je mješao i tko je usmjeravao cijelu tu priču do ovoga što smo imali priliku gledati jučer. Dakle, mnogi su u tome sudjelovali”, rekla je novinarima u Saboru Bruna Esih, Neovisni za Hrvatsku.

Neodgovornost “nekih bivših hrvatskih dužnosnika”, u svom je govoru danas spomenula predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. “Kada je riječ o ovako bitnim državnim pitanjima, trebamo biti oprezni u izjavama, jer danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika”, poručila je predsjednica Grabar Kitarović.

Sinoć je u razgovoru u Mostaru s reporterom NoveTV Andrijom Jarkom, Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990. rekao da je u cijelom postupku bilo puno propusta od svih, ali da će neke osobe nositi povijesno veliku odgovornost. Poručio je da najveću odgovornost za propuste u haškim postupcima snose bivši predsjednik Stipe Mesić i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

“Prvenstveno bivši predsjednik Stipe Mesić koji je dilao dokumente po Haagu cijeli sretan radeći štetu našoj šestorci i ukupno obrambenom ratu Hrvata u BiH i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je Hrvatsku čak nazvala agresorom. Zemlju koja je najviše pomoći, čak i u oružju, pružala Armiji BiH koja se borila protiv Hrvata u BiH. Ali siguran sam da im povijest to neće oprostiti”, rekao je Cvitanović.

Vesna Pusić jučer je u Saboru prstom uperila na Franju Tuđmana rekavši: “To je epilog jedne loše i pogrešne politike iz 90-ih. Smatram da ovim presudama nije osuđen hrvatski narod, nego nositelji te politike koji se nalaze u Haagu.”

“Udruženi zločinački pothvat, što se pravne strane tiče, vidim da pravnici komentiraju da to nije, da se pravno nema reperkusije na Republiku Hrvatsku, ali mislim da je jasno da je ta politika ovdje doživjela ovakvu osudu”, rekla je Pusić.

Iako je jasno da su sve hrvatske Vlade trebale učiniti više u angažmanu oko obrane šestorice generala, Pusić je jučer novinarima rekla da je Hrvatska predočila sve što je mogla. “Ja mogu govoriti za razdoblje kada je kolega Orsat Miljenić bio ministar pravosuđa i znam da je on vrlo usko surađivao sa haaškim sudom i da se sve što je traženo dostavljeno”, poručila je.

Vesna Pusić je kazala kako je Predsjednica Grabar-Kitarović vjerojatno mislila na sebe kad je rekla da su za presudu šestorci odgovorni i neki bivši hrvatski dužnosnici, prenosi dnevnik.hr.

VIDEO Predsjednica RH se obratila povodom događaja u Haagu

Facebook Komentari