Dodik: Izravan prijenos samoubojstva u sudnici Haškog suda najbolje opisuje karakter, ozbiljnost i namjere tog suda; Hrvati su se prekombinovali

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Haški tribunal za vrijeme svog postojanja nije osigurao pravdu i istinu, nego je postao najveći generator nepomirenja među narodima bivše Jugoslavije, s čim će u budućnosti morati “nositi” svi koji žive na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima, pravdu Haškog tribunala najbolje su osjetili Srbi, što je lako dokazati jednostavnim uvidom u presude i kazne koje su se Srbima izricale, dok istovremeno srpski narod ostaje bez odgovora na pitanje tko je pobio oko 30.000 Srba u građanskom ratu u BiH, od čega veliki broj civila.

“Haški tribunal je politički sud koji je koncentriran isključivo da ‘pokrije’ već ranije donesene političke naloge o karakteru proteklog rata i raspadu bivše Jugoslavije”, rekao je Dodik Srni.

On je upozorio da nakon Haškog tribunala ostaju četiri istine – srpska, hrvatska, bošnjačka i “haška”, s kojima se svi na prostorima bivše Jugoslavije moraju”nositi” u budućnosti.

“I ono malo napora u funkciji pomirenja koji su uloženi u konkretnim lokalnim zajednicama i na prostoru cijele BiH, Haški tribunal je svojim odlukama u kontinuitetu srušio”, napomenuo je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da je važan segment rada tog suda i to što se pokazao kao veoma nesigurno mjesto i “postao grobnica za mnoge kojima se tamo sudilo”.

“Izravan prijenos samoubojstva /hrvatskog generala Slobodana Praljka/ jučer u sudnici Haškog suda najbolje opisuje karakter, ozbiljnost i namjere tog suda. Možda je to i najstrašnija ilustracija funkcioniranja te pravosudne institucije koja je posijala novo sjeme razdora u BiH i sve nas zajedno dodatno udaljila od pomirenja, koje su i sami proklamirali osnivajući Haški tribunal”, rekao je Dodik.

Na pitanje da prokomentira jučerašnju presudu liderima “Herceg-Bosne” pred Haškim tribunalom, Dodik je ocijenio da je sve to rezultat “prekombinovanja” (prekombiniranja) hrvatskih predstavnika u političkim kalkulacijama i da problem s “Herceg-Bosnom” možda i jest u tome što su hrvatski rukovoditelji u to vrijeme odustali od nje i stvorili uvjete da to bude organizacija iza koje ne stoje ni sami Hrvati, a sada se BiH pokazuje kao najlošije mjesto upravo za njih.

“Mislim da su se oni u političkim kalkulacijama od raspada nekadašnje Jugoslavije do danas “prekombinovali”. Prvo su jasno podržali referendum o samostalnosti BiH, onda su nakon par godina ratovali protiv muslimana, a epilog tog ratovanja vidite u jučerašnjim presudama”, rekao je Dodik.

On je upozorio i da nije korektno što Hrvati ovu presudu koriste kako bi ukazivali na ono što je “samo dio njihove istine” i odbacio bilo kakve insinuacije od bilo koga tko presudu “šestorci” iz “Herceg-Bosne” pokušava “prevesti na priču o odgovornosti Srba”.

Prema njegovim riječima, u tom slučaju je suđeno “šestorci” za sukobe s muslimanima, nema tu nigdje Srba i apsolutno je nekorektno da bilo tko s tim povezuje Srbe, Republiku Srpsku ili Srbiju.

Dodik je podsjetio da je Haški tribunal formiran kao sud za bivšu Jugoslaviju, ali da nije sudio za ogroman broj zločina nad Srbima, poput onih u Hrvatskoj, te dodao da se apsolutno može zaključiti da su svi napori tog tribunala od osnivanja išli prema tome da degradiraju srpski narod i Srpsku koju se željeli prikazati kao rezultat udruženog zločinačkog poduhvata, u čemu nisu uspjeli jer za to nema dokaza.

“To je bilo nastojanje da se pripiše kvalifikacija koja bi kasnije bila osnova za demontažu, ali danas je jasno da nema bilo kakvog udruženog zločinačkog poduhvata koji je formirao Srpsku”, rekao je Dodik i napomenuo da je Republika Srpska ostala na međunarodnoj sceni kao potpisnik Daytonskog sporazuma, čime je osigurala sebi i unutrašnju i međunarodnu legitimaciju.

Facebook Komentari