Beus Richembergh zbog svojih je stavova, kaže, oko minute šutnje za generala Praljka primio prijetnje smrću i prijavio policiji

Saborski zastupnik Goran Beus Richembergh (Glas) zbog svojih je stavova oko minute šutnje za generala Slobodana Praljka u Saboru primio i prijetnje smrću. Sve je prijavio i policiji, javlja N1.

Zastupnik GLAS-a odbio je sudjelovati u minuti šutnje za generala Slobodana Praljka koji je jučer u haškoj sudnici popio otrov nakon što mu je sud potvdio prvostupanjsku presudu od 20 godinja zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i ratne zločine tijekom rata u BiH.

“Predsjednik Sabora je jučer najavio čitanje izjave koju je oblikovao tako kao da se radi o izjavi svih klubova. Ta izjava je tek došla jutros nama, nije uopće usuglašena. Ona nije, da se razumijemo, jako sporna, tek u nekim detaljima je trebalo konzultirati se, ali ovdje u ovom slučaju radi se o izjavi Predsjednika Sabora, tako da se ne radi o izjavi Hrvatskog sabora u cjelini, tako da nije bitno da li smo bili ili nismo (na čitanju i minuti šutnje)”, rekao je Beus Richembergh.

“Ovo je najviše zakonodavno tijelo u državi. Dakle ovo je institucija, ovo je kuća prava, vladavine prava i ne smijemo zbog nekih dvostrukih kriterija ili emotivnog naboja, koji je dozvoljen naravno, koji je legitiman, osobito u ovakvim situacijama kad žrtve traže svoj pijetet na svim stranama, zapravo dopustiti da se snize standardi. Dakle, u parlamentu se ne može minutom šutnje odavati počast nekome tko je pravomoćno osuđen ratni zločinac. Formulacija koju je gospodin Jandroković u tom smislu dao je nešto pomirljivija. On je pozvao na minutu šutnje svim žrtvama, a onda je poimenice spomenuo tek jednu. To nije možda korektno i treba tu biti dosljedan”, ističe Beus Richembergh.

Facebook Komentari