Bernardić objasnio nedolazak SDP-a na minutu šutnje u Saboru: Ne želimo pristati na propagandu na račun mrtvih

Davor Bernardić komentirao je presudu bh. šestorki, kao i činjenicu da SDP nije sudjelovao u čitanju izjave i održavanju minute šutnje u Saboru.

“Nikakvog udruženog zločinačkog pothvata nije bilo, nije bilo nikakve agresije na BiH i ne smije se dovoditi u pitanje individualna odgovornost i povezivati se kolektivna odgovornost s jednim narodom. Ova presuda nas je opet bacila u devedesete godine”, rekao je Bernardić.

“Što se tiče teksta koji je predsjednik Sabora pročitao, ima pravo na svoje mišljenje, ali nema propagande na tragediji i ne smije biti propagande na mrtvima. To je nešto što je potpuno neprihvatljivo. Važno je reći da je hrvatska intervencija u BiH osigurala mir. Zamislite što bi bilo da nije bilo intervencije u BiH. Dogodile bi se brojne druge žrtve koje je ta intervencija spriječila, i omogućila uspostavu primirja i političkog okvira za budućnost BiH”, rekao je Bernardić.

Komentirao je i čin Slobodana Praljka, koji je tijekom izricanja presude u sudnici popio otrov, od posljedica čega je i preminuo. “Žao mi je zbog tog čina koji se dogodio. Zločin je zločin, on je individualan, ne smije biti kolektivan. Iz BiH je protjerano 200.000 Hrvata. Tisuće ljudi koji žive u BiH, naročito Hrvati, sve više napuštaju BiH. Moramo im osigurati kako da podignu i životni standard i osiguraju budućnost za sebe i svoju djecu”, rekao je Bernardić.

“Nema udruženog zločinačkog pothvata, nema agresije na BiH. Hrvatska je po tome ujedinjena. Prihvatili smo ulogu haškog suda. Da presuda ima elemente nepravednosti, s tim ćemo morati živjeti”, kazao je.

Novinari su predsjednika SDP-a upitali da komentira zašto je Domagoj Hajduković bio jedini zastupnik SDP-a koji je bio u Saboru tijekom čitanja izjave i održavanja minute šutnje. “Vjerojatno nije dobio SMS u klubu, neke stvari nisu tehnički funkcionirale”, rekao je Bernardić.

Dotaknuo se i komentara predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića. “Slušao sam i izjavu Vučića. Vučić je bio duboko involviran u događaje devedesetih, on je svjedočio svim ratovima Srbije na Balkanu, Srbija ih je sve izgubila. Nitko u političkom životu Hrvatske danas nije bio umiješan u događaje devedesetih i u tome je razlika između Hrvatske i Srbije”, rekao je Bernardić, prenosi N1.

Bauk o nedolasku SDP-a u sabornicu: Nismo željeli odati počast osuđenom ratnom zločincu

Vučićeva poruka Predsjednici RH i Plenkoviću: Nećemo vam dopustiti da ponižavate ovaj narod ovdje, dosta je bilo

Facebook Komentari