VIDEO Plenković izrazio sućut Praljkovoj obitelji: Njegov čin govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema hrvatskom narodu

Plenković izrazio sućut Praljkovoj obitelji, obraća se javnosti

Premijer Andrej Plenković na izvanrednoj je konferenciji za novinare izrazio žaljenje zbog presude Haškog suda koji je potvrdio kazne Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću. Izrazio je najdublju sućut obitelji Slobodana Praljka koji je preminuo u bolnici nakon što je u haškoj sudnici popio otrov.

“Njegov čin koji govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema hrvatskom narodu. Izražavamo sućut svim žrtvama u BiH”, poručio je premijer. Podsjetio je na potporu Hrvatske BiH u vrijeme kad je bila suočlena sa srpskom agresijom. “Hrvatska je prekinula srpsku opsadu Bihaća u dogovoru s Armijom BiH. U savezništvu s Armijom BiH oslobodila je veliki dio BiH čime je omogućen završetak rata. Pružali smo utočište stotinama tisuća izbjeglica iz BiH bez obzira na nacionalnu pripadnost. Samostalnosti BiH ne bi bilo bez Hrvata koji su na referendumu stvorili temelje za suverenu i samostalnu BiH”, rekao je Andrej Plenković.

RH je triput nastojala uključiti se u postupak kao prijatelj suda. Prvi put 2006., potom 2016. godine i konačno i u vrijeme moje Vlade 2017. u Žalbenom postupku, međutim sud je odbio te zahtjeve RH.

Ono što je posebno važno je da je Žalbeno vijeće u srpnju 2017. protumačilo sadržaj prvostupanjske presude iz 2013. godine na način da raspravno vijeće nije donijelo nikakve konkretne zaključke o sudjelovanju hrvatskog državnog vrha za ono što se zove UZP i nije ih okrivilo ni za kakav zločin. Pritom je potvrdilo da u nadležnosti suda nije utvrđivanje kaznene odgovornosti države.

RH smatra da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu državnog vrha u zbivanjima u BiH devesedesetih godina. Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima prema stavu Vlade nije ni na koji način mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti rastumačene i interpretirane u presudi iz 2013. godine.

Istodobno, želimo kazati da je apsurdno da ni u jednoj međunarodnoj presudi nije utvrđena odgovornost tadašnjeg državnog vrha Srbije. U svjetlu svega navedenoga Vlada će razmotriti raspoložive pravne i političke mehanizme kako bi osporila određene navode iz današnje presude.

Želim još jednom poslati podršku opstojnosti hrvatskog naroda u BiH. U svim ćemo aktivnostima voditi računa o tome da budemo najveći zagovornik europskog puta BiH.

Na pitanje kako komentira izjavu zastupnice Vesne Pusić koja je rekla kako je ovo presuda tadašnjem političkom vodstvu Republike Hrvatske, premijer Plenković je istaknuo kako odbacuje i ne prihvaća takve ocjene. “Politka prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana prema BiH bila je uvijek usmjerena na to da se održi njena teritorijalna cjelovitost. Povijesne činjenice pokazat će da je Hrvatska bila ta koja je uvijek stajala uz BiH i podupirala je”, naglasio je.

Facebook Komentari