-4.2 C
Zagreb
Naslovnica Inozemstvo Odvjetnica Milivoja Petkovića, Vesna Alaburić: Ova presuda je vrlo nepravična i sigurno...

Odvjetnica Milivoja Petkovića, Vesna Alaburić: Ova presuda je vrlo nepravična i sigurno neće doprinijeti pomirenju

Odvjetnica Milivoja Petkovića, Vesna Alaburić, komentirala je presudu bh. šestorki, koju je haaški sud osudio na 111 godina zatvora.

“Za Žalbeno vijeće je najlakše ne ići u detalje i dati si truda pronaći istinu o događajima, nego potvrditi prvostupanjsku presudu. To je bila jedna od opcija na koju smo računali da je moguća, ali smo se nadali da će si dati truda i pokušati pronaći rješenje koje bi na najbolji mogući način održavalo istinu o događanjima u BiH u to vrijeme. Sud utvrđuje kaznenu odgovornost pojedinaca, a ne istinu, ali svejedno svaka presuda ima i svoje šire i političko i društveno značenje, tako da je ovo uspoređivanje presude Hrvatima i Hrvatskoj neizbježno s presudama Srbima i Srbiji”, kazala je Alaburić.

“Ova presuda je vrlo nepravična. Nijednog trenutka ne želim zanemariti zločine koji su počinjeni, zločinci trebaju dobiti kazne, ali nije postojao plan etničkog čišćenja muslimanskog življa u BiH i ovaj sud trebao si je dati truda i utvrditi odgovornost naših klijenata po nekoj drugoj odgovornosti, a ne prema tom udruženom zločinačkom pothvatu”, kazala je Alaburić.

Komentirala je i šokantan kraj rada haškog suda. “Smatram da nije mogao biti šokantniji kraj rada ovoga suda. Ova presuda sigurno neće doprinijeti pomirenju, ali nadam se da ćemo u dijalozima, bilo bilateralnim ili trilateralnim doći do nečega što je istina najprimjerenija i najpribližnija s aspekta sva tri naroda u BiH”, rekla je Alaburić.

Najnovije

Još iz rubrike