Nažalost, doživjeli smo bleiburšku presudu hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini

Znao sam da je kao čovjek sklon velikoj gesti, no ovako nešto nisam mogao očekivati. Potresen sam, znam tog čovjeka, znam njegov ratni put. Glumac, umjetnik došao je u Sunju ohrabriti naše branitelje i kad je vidio kako ti nezreli mladići, dječaci, nemaju organizaciju, preuzeo je zapovijedanje njima.

Sama ratna stvarnost pretvorila ga je u zapovjednika. Nakon toga ga je zov zavičaja, zov krša, ljubav prema domovini doveo ovdje. Svi znamo njegovu veliku hrabrost, iskrena nastojanja kao vojnika, čovjeka, humanista, da taj ratni kaos prođe časno, pošteno u obrani vlastitog doma i naroda. Nažalost, doživjeli smo bleiburšku presudu hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, izjavio je sveučilišni profesor Marko Tokić.

Naši optuženici u Haagu su kao osobe osuđene već 2004. jer su doživjeli jednu pravnu inverziju, da njima nije dokazivana krivica – nego su oni čitavo vrijeme morali dokazivati vlastitu nevinost. Nažalost po izricanju ove presude u tome nisu uspjeli, rekao je.

Kao sudioniku događaja onih dana – osobno sam bio pred tenkovima u Šuici, nevjerojatno mi je da smo kao goloruk narod spriječili postrojbe JNA da dođu u zapadnu Hercegovinu i južnu Hrvatsku. Nismo imali ništa, a suprotstavili smo se četvrtoj sili u Europi. Nismo se dali pogaziti, istaknuo je.

Haag dovršio čitanje presude šestorki, Praljak više nije živ

Facebook Komentari