Kako je Praljak unio otrov? Šprlje: Moramo imati u vidu činjenicu da je on jedna od najinteligentnijih osoba na području bivše Jugoslavije

Ivana Brkić Tomljenović u Saboru je razgovarala s Antom Šprljom, bivšim Mostovim ministrom pravosuđa, koji je šokiran događanjima u sudnici u Haagu.

Kako ste vi doživjeli ovo što se dogodilo s gospodinom Praljkom i do sada presudu koju smo čuli?

“Moram priznati da sam bio šokiran s ovim što je gospodin Praljak učinio. Ja sam s njim bio razgovarao, i on mi je rekao jednom prilikom da bilo kakva presuda osim oslobađanja po svim točkama je za njega neizdrživ udarac. Ja moram priznati da tada nisam očekivao da će se ovakvo nešto dogoditi, ja sam očekivao da će on reagirati. Poznajući gospodina Praljka ja sam očekivao nakon izricanja presude da će on dati nekakav svoj komentar. U to sam bio potpuno siguran. Međutim ovo što sam vidio uživo, to me šokiralo. Naravno kao i sve nas. Jedan šokantan događaj za sve Hrvate.

Kako komentirate činjenicu da je on uopće uspio unijeti taj otrov kako je i sam rekao da ga je popio? Što sad očekujete od Haaga da učini?

Za mene je šok da je to uspio pored svih onih mjera. Ja sam ulazio u zatvor, bez obzira što sam ministar, gotovo sve vam skinu, izujete se, ne možete ništa unijeti. Međutim, moramo imati u vidu činjenicu da je gospodin Praljak jedna od najinteligentnijih osoba na području bivše Jugoslavije. To ne govorim bezveze. Dakle on je iznimno inteligentna osoba, njegov kvocijent inteligencije je bio vrhunski i na neki način, ovo će biti čudno za čuti, ne iznenađuje me da je uspio on na neki način proći sve to osiguranje s nečim.

Mislite li da je imao neku pomoć?

Ne mislim. Ne mislim, ali stvarno mi je žao da se nešto ovakvo dogodilo. Šokiran sam kao i svi koji su gledali to.

Vi ste ih dakle posjetili u Haagu, pokušali ste ponovno nametnuti Hrvatsku kao prijatelja suda, međutim to je po drugi put bilo odbačeno. Kako komentirate ovaj do sada tijek presude, što smo do sada čuli, ako bi ovako ostalo, taj udruženi zločinački pothvat, što će to značiti za Hrvatsku?

Ja dok sam bio ministar mi smo aktivno radili na uvjeravanju Haškog tribunala da taj udruženi zločinački pothvat ne može opstati u ovakvom obliku kakav je preuđen. Mi smo čak imali u tom jednom podnesku Haškog suda, gdje nama odgovaraju, odbijaju naše prisustvovanje kao prijatelja suda, gdje su jasno istaknuli da oni nisu presudili Tuđmanu, Šušku, Bobetku, niti da je Hrvatska tu osuđena. I mi smo na tome temeljili svoju nadu da će se drugačije presuda odnositi, odnosno da će taj udruženi zločinački pothvat biti srušen u nekakvom pravnom tumačenju. Nažalot to se nije dogodila, naša nastojanja… mi smo se jako trudili oko toga. Ja kad sam postao ministar prvi tjedan sam se počeo baviti time.

Kakvo ste stanje zatekli kad ste došli u Ministarstvo pravosuđa u ovom postupku?

Ti ljudi su bili zaboravljeni. To je jedna realnost, oni su bili zaboravljeni, taj cijeli postupak je pao u zaborav. Republika Hrvatska nakon oslobađajuće presude generalima Čermaku, Gotovini i Markaču je zaboravila da Haag postoji. To je jedna realnost.

Koga smatrate odgovornim za to kad kažete da su zaboravljeni?

Ne bih sad želio nikoga optuživati. Ovo je jedna teška situacija. Nema tu mjesta sada nekom trijumfalizmu ili nečemu. Jednostavno neke greške ne smijemo više ponavljati.

Što očekujete sada od Plenkovićeve vlade, kako da se oni postave?

Jedna je činjenica koju moram istaknuti: da u presud RH nije proglašena agresorom. To javnost mora znati. Primijetio sam da su pojedini političari gurali tu tezu da je Hrvatska proglašena agresorom. To jednostavno nije točno. U presudi ne stoji u niti jednom obliku konstatacija da je RH izvršila agresiju na BiH. To je netočno i to je difamantno za RH. I tako RH mora također komunicirati. To je vrlo jasno. Druga je stvar međunarodni sukob. Međunarodni sukob koji je utvrđen u toj presudi, on važi za tu presudu, međutim to ne znači da je RH izvršila agresiju ili da je imala službeni čin, nekakav akt kojim je htjela odvojiti teritorij BiH.

Share This Article