HNS bez Vesne Pusić: Hrvatska nije sudjelovala ni u kakvom zločinačkom poduhvatu

Republika Hrvatska i njezini građani bili su izloženi neviđenoj okrutnoj agresiji JNA, srpskih i crnogorskih vojnih i paravojnih snaga, a rat se još zešće i okrutnije prelio iz Hrvatske u BIH, kažu u HNS-u nakon presude šestorici Hrvata iz BiH.

Hrvati su se prvi snašli u tom kaosu i prvi su se krenuli kao organizirana snaga braniti protiv najokrutnijeg agresora. To je bio obrambeni, a ne zločinački poduhvat. I u Hrvatskoj i u BiH Hrvati su se iskazali kao ponosni i vrijedni branitelji. Hrvatska je pomagala Hrvatima u BiH da se obrane od agresora, a nije pomagala niti sudjelovala ni u kakvom zločinačkom poduhvatu. I u Hrvatskoj i u BiH Hrvati su pobjednici u ovom nametnutom im ratu koji nisu htjeli. Također moramo podsjetiti da je upravo Hrvatska prva pružila ruku prijateljstva BiH i zbrinula najveći broj izbjeglica te time pokazala svoj odnos prema susjednoj državi i svim njezinim građanima. Nažalost u to kaotično vrijeme dolazilo je i do neopisivih zločina.

HNS može sa žaljenjem konstatirati da su prema Haškom sudu teške zločine činili i pripadnici hrvatskoga naroda, no počinitelje treba pronaći i osuditi. Stoga, današnja presuda u Haagu nikako nije presuda Republici Hrvatskoj, građankama i građanima te njihovoj budućnosti.

I dalje moramo graditi dobrosusjedske odnose s našim susjedima Bošnjacima uz poruku da se zločini nikada nikome i nigdje ne smiju više ponoviti, kažu u HNS-u.

Haag dovršio čitanje presude šestorki, Praljak više nije živ

Starešina: Vesna Pusić je jedna od onih koji su aktivno pridonijeli ovakvoj presudi u Haagu

Facebook Komentari