Čović: Odluka Haaškog tribunala zločin prema Hrvatima u BiH, Praljak pokazao koliku je žrtvu bio spreman podnijeti

Čelništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i predstavnici brojnih udruga odbacili su presudu Haaškoga tribunala kojom su šestorica dužnosnika Herceg Bosne osuđena za udruženi zločinački pothvat, a predsjednik HNS-a BiH i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio da je odluka Haaškog tribunala zločin prema Hrvatima u toj zemlji.

“Očekivali smo da ćemo te ljude dočekati na slobodi. Ovo je politički sud, a ne sud pravde. Ovo je zločin prema svim časnim predstavnicima HVO-a pa i svim predstavnicima Hrvata u BiH”, rekao je Dragan Čović u Mostaru u stanci zasjedanja HNS-a. Po njegovim riječima, potez generala Praljka, koji je preminuo nakon što je u sudnici ispio otrov, pokazao je koliku je žrtvu osobno spreman podnijeti.

Čović je odbacio komentare da bi presuda mogla utjecati na položaj Hrvata u BiH, ali i imati utjecaja na odnose s Hrvatskom. Dodao je kako vodstvo Hrvata u BiH neće odustati od zahtjeva za punom ravnopravnosti ovoga naroda u odnosu na Srbe i Bošnjake.

Zapovjednik obrane Mostara Petar Zelenika ocijenio je presudu monstruoznom, a potez generala Praljka, koji je bio njegov suborac, moralnim.
Predsjednik Udruge maloljetnih branitelja HVO-a Branko Matošin istaknuo je kako je presuda napravedna te da su Hrvati i HVO branili vlastiti narod.

Facebook Komentari