Bakir Izetbegović zadovoljan presudom protiv Hrvata u Haagu, evo što kaže

Bošnjački član Predsjedništva BiH se obratio javnosti nakon današnje presude u Haagu u predmetu “Jadranko Prlić i ostali”, gdje je kazao da su oduvijek postojale dvije strane hrvatske politike u BiH.

“Sud je obavio ogroman posao bazirajući presude na velikim raspravama. Temeljitim radom je afirmirao ugled i vratio osjećaj djelomične satisfakcije žrtvama i obiteljima žrtava. To je institucija i presude treba prihvatiti iskreno i provesti ih. Posljednju presudu je izrekao Jadranku Prliću i grupi koji su sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu i jednoj politici na čelu s Tuđmanom”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da se žrtve, ali niti zločinci nikad neće zaboraviti.

“Vijeće je utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob. HVO i HZ HB su bile u funkciji ostvarivanja različitih aspekata i u tu svrhu su izvršeni napadi na Bošnjake, organizirani koncentracijski logori. Nikada nećemo zaboraviti ni žrtve ni zločince. Na ovaj način stavljen je pečat na tamni dio povijesti. Hrvatska politika je ona koja se kreirala u Zagrebu i ovdje imala dvije dimenzije: Jedno je neuspjeli UZP i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate, drugo je svijetlo lice hrvatske politike koje se borilo i izborilo i pomoglo Bošnjacima rame uz rame do kraja rata”, poručio je Izetbegović i dodao:

“Sud se bavi zločinom i zločincima, dakle tamnom stranom. Mi želimo ostvariti suradnju sa svjetlom stranom i izgraditi buduće prijateljske i dobrosusjedske odnose”, prenosi N1 BiH.

VIDEO Plenković izrazio sućut Praljkovoj obitelji: Njegov čin govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema hrvatskom narodu

Facebook Komentari