PRIJENOS Petrov: Znate li za koliko je Todorić kupio Vupik? Znate li koliko je naplatio ratne štete?

Pred zastupnicima u Hrvatskom saboru je opsežan dnevni red.

Trenutno se vodi žustra rasprava o zakonu o braniteljima. Mostovci se bune zbog izbacivanja srpskog stanovništva iz članka u kojem se spominjala agresija na Hrvatsku. Rasprava Milorada Pupovca izazvala je niz replika.

Sabor je nakon stanki i izlaganja o aktualnostima sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu Zakona o Agenciji za mobilnost i programe EU-a.

U ime SDP-a govorio je Davor Bernardić.

“Svaki tjedan javljaju se novi dokazi u umiješanost vrha vlasti u aferu Agrokor. Afera Vupik, gdje je načinjena šteta od 300 milijuna kuna za proračun, pokazuje jasnu umiješanost vrha današnje vlasti u aferu Agrokor”, rekao je Bernardić.

Još je jednom ponovio da je Hrvatsku u posljednjih godinu dana napustilo 50.000 ljudi te dodao da se pod hitno moraju povećati plaće i da se mora riješiti pitanje ugovora za stalno.

“Možete što hoćete, ali ne možete dokle hoćete”, rekao je Bernardić i dodao vladajućima da su zaključkom Odbora za ustav priznali da će u četvrtak u Sabor staviti glasanje za ukidanje Povjerenstva za Agrokor.

“Nakon kolege Borića treba duboko udahnuti i vratiti temu nazad”, rekla je Anka Mrak Taritaš.

“Činjenica je da su 2010., kad je tema bio Vupik, ministri bili Jandroković i Dalić, a državni tajnik Plenković, i znali su što se događa”, rekla je Mrak Taritaš.

“Da se htjelo, povjerenstvo je moglo nastaviti s radom”, smatra.

“Ja zaista teško vjerujem nečijim riječima, puno radije vjerujem svojim očima. Vjerujem informacijama, podacima, činjenicama. Činjenica je da su Jandroković i Dalić bili ministri i da su Plenković i Marić bili državni tajnici. Činjenica je da su znali”, kaže Mrak Taritaš.

“Saborski zastupnici nemaju puno alata, ali imaju jedan, to je riječ i govor i to da koristimo ovu govornicu da kažemo ljudima činjenice, to nam nitko ne može oduzeti. Govorit ćemo i dalje što je u Agrokoru i nema nijednog zakona o kojem nećemo reći što je loše. Kad idete nazad do provalije je kratki korak, a mi smo na kamenu koji se ljulja, stoga nećete nam oduzeti riječ i govor”, zaključila je.

Josip Borić (HDZ) rekao je da je jedini razlog zašto je Povjerenstvo zastalo s radom poštivanje zakona. “Nije istina da ne postoji i to zastajanje neće spriječiti kolege da svaki dan mogu govoriti o Agrokoru tokom cijelog dana. Mi smo uvijek oprezni kad CSI Metković ovdje izlazi s određenim optužbama. Sve te silne optužbe jedan dan bi postojale, drugi nestajale”, rekao je Borić.

“Činjenica je da se sad organizirate unutar jedne samoborček koalicije koja treba svaki dan vlasti puhati za vratom i optuživati je za sve što se dogodilo zadnjih 27 godina. Vaši pokušaji neće doći na plodno tlo”, rekao je Borić.

“Možda bi bilo dobro, kad već istražujemo određene istine, da izađete i kažete javnosti koji je to ministar u vladi kojoj ste vi bili potpredsjednik imao određene tarife, recimo 3000 eura za podizanje kaznene prijave”, rekao je Borić.

Nikola Grmoja dobacio mu je da kaže ime, nakon čega ga je Jandroković upozorio da to ne radi.

Nakon stanke prvi je govorio Božo Petrov (Most).

“Nepodnošljiva je lakoća kojom se sve sumnje i prijepori mogu gurnuti pod tepih. Istražno povjerenstvo da je ostalo, moglo je ispitati sve premijere, državne tajnike… Neki će reći da Povjerenstvo nije napravilo mnogo jer su neki svjedoci šutjeli. Kod nekih svjedoka dogodila se sinkopa, ali nekad šutnja govori više od tisuću riječi”, rekao je Petrov.

Govorio je i o prodaji Vupika Ivici Todoriću.

“Znate li za koliko je Todorić kupio Vupik? Za 30 milijuna kuna. Znate li koliku je štetu naplatio od države? 300 milijuna. U bilnacama je stajalo da ta tvrtka može naplatiti ratnu štetu od države, nisu se sjetili ni Jandroković ni Dalić da se u ugovoru ukine ratna šteta, ili nisu htjeli. Na građanima je da procijene nisu, htjeli, nisu smjeli ili su zaboravili”, rekao je.

“Zanimljivo je da je prodaju potpisao tadašnji državni tajnik Kuterovac koji je odmah nakon toga postao predsjednik uprave Vupika. To je ta politika, to je ono što se pokušava sakriti od građana i zato se ukida povjerenstvo. Vrijeme je da se suočimo s istinom jer ovako ostajemo na mjestu”, kaže Petrov.

Božo Petrov zatražio je stanku zbog političke situacije u zemlji. Branko Bačić stanku je tražio u ime HDZ-a, također zbog aktualne političke situacije. Zbog istog razloga stanku su tražili i Anka Mrak Taritaš i Arsen Bauk. Sabor s radom nastavlja u 9:50 sati.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković na početku današnje sjednice predložio je dopunu dnevnog reda s 14 točaka, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari