Plenković i Orban u Budimpešti sve dogovorili, ostaje samo realizacija

Premijer Plenković nakon sastanka s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom u Budimpešti, dao je izjavu za medije.

“Na današnjem sastanku prošli smo sva pitanja koja su na dnevnom redu između Hrvatske i Mađarske. Zadovoljni smo povećanjem trgovinske razmjene. Više od 500.000 Mađara je i ovoga ljeta, uključivši i predsjednika vlade, bilo u Hrvatskoj.

Želimo unaprijediti naše prometno povezivan je, pomoći obnovi određenih mostova, npr. na Dravi, povećati i našu energetsku suradnju (dogovor od prije nekoliko mjeseci o dvosmjernom toku plina), a želimo raditi i na jačanju položaju i hrvatske manjine u Mađarskoj, ali i mađarske manjine u Hrvatskoj. Mađarski zastupnik u Hrvatskom saboru je dio parlamentarne većine, a Hrvati kojih je ovdje oko 50.000 uživaju potporu mađarskih vlasti, istaknuo je Plenković.

Što se tiče Ine i MOL-a, Mađarska je spremna pomoći proces da Hrvatska otkupi MOL-ove dionice Ine. Mi na tome radimo. Politička volja je jasna. Stvar je u tome da se pronađe model koji bi bio pravičan s obzirom i na dosadašnja ulaganja s mađarske strane u Inu, ali i na realnu procjenu vrijednosti i cijene tih dionica u kompaniji u ovome trenutku.

Ovaj je sastanak bio dobar. Hrvatska ima ambiciju ići u OECD. Vjerujem da će nas Mađarska na tom putu podržati da se sve te male nijanse koje postoje u našim odnosima, a koji su ukupno gledajući jako dobri, nastojat ćemo rasteretiti i unaprijediti odnose između dvije zemlje jer sm o susjedne i prijateljske zemlje. Treba podsjetiti hrvatsku javnost da je upravo premijer Orban 2011., kada smo bili u završnoj fazi pregovora o pristupanju EU-u, odigrao ključnu ulogu da se ti pregovori završe u lipnju”, izjavio je među ostalim nakon sastanka s Orbanom, prenosi HRT.

Orban je nakon razgovora kazao da su na sastanku sagledali odnose dviju država posljednjih godina. Mađarska je spremna postići pravičan dogovor o otkupu MOL-ovih dionica kako bi se zatvorilo pitanje koje predstavlja opterećenje u odnosima dviju država, rekao je mađarski premijer.

Hrvatski premijer je u Budimpešti već drugi dan, a jučer je sudjelovao na 6. sastanku šefova vlada i država središnje i istočne Europe i Kine.

Odnosi Hrvatske i Mađarske već su godinama opterećeni slučajem Ina-MOL jer je MOL dobio upravljačka prava nad hrvatskom strateškom energetskom kompanijom iako nema 51 posto dionica INA-e. Gordijski čvor zapetljao se prije gotovo 15 godina.

Priča počinje još 2003., kada država MOL-u prodaje 25 posto plus jednu dionicu. Korak po korak, u godinama koje slijede, hrvatsko je vlasništvo nad Inom postajalo sve manje. Optužen je bivši premijer, kupovale se i prodavale dionice, a onda je slučaj završio na međunarodnim arbitražama.

Nakon što je UN-ov sud u Ženevi presudio u korist Mađara, premijer Plenković je objavio: “Donijeli smo političku odluku o povratku Ine u vlasništvo Republike Hrvatske.” No, nakon gotovo godinu dana, rješenja još nema.

Priča o otkupu MOL-ova udjela u Ini opet je došla u prvi plan kada su interes pokazali Rusi. “Ako Rosnjeft uđe u vlasničku strukturu Ine, postrojenja kompanije bit će modernizirana i moći će proizvoditi naftne derivate u okvirima tržišne rentabilnosti”, rekao je glavni izvršni direktor Rosnefta Igor Sečin. No, u igru oko Ine navodno su se upleli i Amerikanci kada je američka veleposlanica u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes izjavila kako “postoji načelni interes jedne zapadne tvrtke za MOL-ove dionice Ine”.

Na koju tvrtku je veleposlanica mislila premijer nije otkrio. Rekao je da će iduće korake – kupnju dionica ili pronalazak strateškog partnera, donijeti u dogovoru s međunarodnim konzultantom. MOL je svoj udio spreman prodati, no tko god ga odluči kupiti, bila to Vlada ili strateški partner, potrošit će milijarde kuna, piše HRT.

Na pitanje reportera N1 Srbija Miodraga Sovilja, koji prati Summit 16+1 u Budimpešti, o tome s kim je to Hrvatska u hibridnom ratu, premijer mu je odgovorio: ‘Jeste li vi u Hrvatskoj ili u Beogradu?’

Suradnja u turizmu, korištenje hrvatskih luka za kineski izvoz te ulaganje u infrastrukturu bile su ključne teme sastanka u ponedjeljak u Budimpešti hrvatskog i kineskog premijera Andreja Plenkovića i Li Keqianga, na rubu šestog summita 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) i Kine, prenosi N1.

Facebook Komentari