Japan traži hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti zbog sjevernokorejske rakete

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil u srijedu u zoru po lokalnom vremenu iz regije sjeverno od glavnog grada Pjongjanga, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap pozivajući se na združeni stožer južnokorejske vojske, prenose agencije.

Projektil koji je Sjeverna Koreja ispalila pao je blizu Japana, što je prvi pokus Pjongjanga nakon ispaljivanja projektila nad Japanom sredinom rujna, a prema prvim procjenama Pentagona riječ je o interkontinentalnom balističkom projektilu.

Sjevernokorejski projektil ispaljen je prema istoku, a japanska vlada procijenila je da je projektil letio oko 50 minuta, te da je pao u more u području japanskog gospodarskog pojasa. Pentagon navodi da je sjevernokorejski interkontinentalni balistički projektil prešao oko 1000 kilometara prije nego što je pao u Japansko more.

Iz Pentagona su izvijestili kako ispaljeni projektil nije predstavljao opasnost za SAD. U Japanu su odmah nakon prvih izvješća o lansiranju sazvali hitan sastanak užeg kabineta vlade, a u Južnoj Koreji hitnu sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost.

Agencija Rauters navodi kako je američki predsjednik Donald Trump rekao da ispaljivanje projektila neće promijeniti stajalište SAD-a prema rješavanju problema sa Sjevernom Korejom. Japanski premijer Shinzo Abe zatražio je pak hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Nekoliko minuta nakon što je Sjeverna Koreja ispalila projektil i južnokorejska vojska uzvratila je pokusnim ispaljivanjem projektila, objavila je južnokorejska vojska. Sa SAD-om analiziramo detalje ispaljivanja, priopćeno je iz njihova vojnog stožera. “Sjeverna Koreja danas je ispalila neidentificirani balistički projektil u smjeru istoka s mjesta u blizini Pyongsonga, u pokrajini Južni Pyongan, danas u zoru”, priopćio je stožer, piše HRT.

Facebook Komentari