Austrija i Francuska ulažu gotovo dvostruko više eura po zaposleniku od Hrvatske

I dok čekamo sutrašnju objavu podataka Državnog zavoda za statistiku, gospodarski komentator HRT-a Željko Kardum u Studiju 4 predstavio je jedno drugo istraživanje o stanju gospodarstva. Ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Uniji. Pripremila ga je Europska investicijska banka, ali ne oslanja se na “službene statistike” zemalja članica.

Nije riječ o podacima koje države dostavljaju Eurostatu, nego o podacima koji su prikupljeni od 12.300 tvrtke s područja cijele Europske Unije. Istraživanje je provedeno kako bi Europska investicijska banka vidjela koje su stvarne potrebe “realne ekonomije” i u skladu s tim postavila svoje politike investiranja i potaknula biznis, a ne državnu potrošnju kroz državno investiranje. Posebno su bili zainteresirani koliko i u što kompanije investiraju, koji su im prioriteti i planovi, ali prepreke u privlačenju investitora.

Što godišnje istraživanje Europske Investicijske banke pokazuje?

U prosjeku više od 84% europskih kompanija ulaže u svoj razvoj. I Hrvatska je točno u tom prosjeku. No kada se gleda intenzitet ulaganja, odnosno koliko eura po zaposleniku tvrtke ulažu tada smo u donjem dijelu tablice uz Cipar, Mađarsku i Rumunjsku. Austrija i Francuska ulažu gotovo dvostruko više eura po zaposleniku od Hrvatske.

Istraživanje pokazuje da će nerazvijene zemlje Unije najviše ulagati u proširenje proizvodnih kapaciteta (i na to potrošiti najveći dio novca). Dok će razvijenije zemlje puno više ulagati u nove proizvode i usluge. Tako da će ih sve teže biti stizati u inovativnim proizvodima jer mi moramo trošiti puno novca na osnovnu infrastrukturu.

Sudeći po ovom istraživanju, od svih zemalja Unije, tvrtke iz Estonije, Hrvatske i Slovenije u sljedeće će tri godine najviše ulagati u proširenje svojih proizvodnih kapaciteta! Ostvari li se ovaj plan, postavlja se pitanje “hoće li biti dovoljno radnika”?

Zanimljivo pitanje u ovom istraživanju je “koliko ćete ulagati u inozemstvo”? Bogatiji i razvijeniji imaju tu privilegiju da mogu birati i ulagati u onu zemlju u koju im se najviše isplati. Važna napomena je da u ulaganjima u inozemstvo prednjače velike i razvijene proizvodne kompanije jer im se isplati imati svoju proizvodnju tamo gdje im je jeftinije.

U Europskoj Uniji najviše u inozemstvo ulažu Danska (27%). Gotovo trećina njihovih kompanija to čini. Slijede je Nizozemska, Belgija, Austrija i Finska. Hrvatska je na samom začelju ulaganja u inozemstvo. Dio razloga je što mi ionako malo ulažemo. S površnim zaključkom da imamo i jeftinu radnu snagu Željko Kardum se ne bi u potpunosti složio. Jer neto plaća koju dobiva radnik jest niska, ali po bruto plaćama sigurno nismo baš konkurentna zemlja istočne Europe. Osim toga, zaostajemo u produktivnosti pa poslodavcu nismo baš najatraktivniji i prvi izbor.

Produktivnost hrvatskih kompanija?

Svaka zemlja ima produktivnih i neproduktivnih firmi. Hrvatska tako, po udjelu najgorih/najneproduktivnijih firmi, nije čak niti među 6-7 najlošijih zemalja Unije. Veći postotak takvih neproduktivnih firmi ima Litva, Slovačka, Poljska, Mađarska, Rumunjska i Bugarska. No dobro je pitanje zašto ih upola manje od Hrvatske ima Slovenija? Ili zašto ih puno manje ima Cipar?

Iz istraživanja Europske investicijske banke je vidljivo da razvijenije zemlje više ulažu, imaju bolju strukturu konkurentnosti kompanija i tako nam sve više odmiču.

Dobri statistički podaci DSZ-a koje očekujemo ovaj tjedan nisu razlog za slavlje nego znak da je baš sad, u ovom uzlaznom ekonomskom ciklusu, trenutak za radikalne reforme koje će potaknuti gospodarstvo. Ne dijeljenje većih državnih poticaja nego reforme koje će rasteretiti gospodarstvo.

Facebook Komentari