Plenković u Budimpešti, u fokusu razgovora INA-MOL i OECD

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u Budimpešti gdje sudjeluje na 6. sastanku šefova vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine, takozvanom Summitu 16+1, koji bi trebao biti dobra prilika za jačanje gospodarske suradnje Hrvatske i Kine.

Glavne teme razgovora bit će razvoj gospodarskih odnosa – zemlje članice inicijative imaju za cilj jačanje i proširenje suradnje u širokom spektru područja, koja obuhvaćaju trgovinu i investicije, prometno povezivanje, financije, poljoprivredu, znanost i tehnologiju, zdravstvo, obrazovanje i kulturu.

Uz sudjelovanje na tom skupu, na kojemu će uz Hrvatsku biti i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija, premijer Plenković sastat će se bilateralno s kineskim premijerom, a drugi dan, u utorak, i s mađarskim domaćinom skupa premijerom Viktorom Orbanom.

Plenković i Orban održat će bilateralni susret gdje je za očekivati da će u središtu razgovora biti dvije teme: Ina i MOL, te pitanje hrvatskog članstva u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koje je Mađarska blokirala.

Što se pak tiče problema sa Slovenijom, mjesec dana je ostalo do isteka šestomjesečnog roka za primjenu arbitražne odluke o granici između Hrvatske i Slovenije. Slovenski parlament u ponedjeljak će raspravljati i glasati o četiri zakona koji su nužni za primjenu odluke Arbitražnog suda kada je riječ o granicama. U prosincu ujedno ističe šestomjesečni rok za primjenu arbitraže, a kako je hrvatsko-slovenski spor i dalje u slijepoj ulici, Europska komisija mogla bi biti posrednik, piše N1.

Facebook Komentari