HGK podržava nove kvote za strance: 29 tisuća radnih dozvola, od toga, za novo zapošljavanje 17.810

„Građevinski sektor u zadnjih par godina pokazuje znakove oporavka, raste broj izdanih građevinskih dozvola i predviđene vrijednosti radova, ali u branši kronično nedostaje kvalificirane radne snage i zato iz HGK podržavamo povećanje kvota za uvoz radnika iz inozemstva“, izjavila je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, komentirajući Vladinu odluku prema kojoj se u idućoj godini planira zaposliti 2,5 puta više novih stranih radnika no što ih je zaposleno u ovoj godini.

Predložena je kvota u ukupnom iznosu od 29 tisuća radnih dozvola. Od toga, za novo zapošljavanje 17.810, dok je kvota za produženje već izdanih radnih dozvola devet tisuća, a za sezonsko zapošljavanje 1940 dozvola. Najveći broj radnika bit će na raspolaganju građevinskim tvrtkama koje će moći angažirati 12.170 stranaca i to naviše tesara i zidara, a potom i montera te betoniraca, kao i ostalih zanimanja u graditeljstvu.

„Kvote za uvoz radne snage samo su ‘vatrogasna’ mjera koja građevinarima treba omogućiti realizaciju već ugovorenih projekata, dok dugoročno moramo razmišljati o reformi obrazovnog sustava“, poručila je Čagalj.

HGK upravo na tome radi u suradnji s nadležnim institucijama zagovarajući uvođenje dualnog strukovnog obrazovanja koje će obrazovni sustav uskladiti s potrebama naših gospodarstvenika. Po tom modelu bi tvrtke odlučivale koja im zanimanja trebaju i u kojem broju, a onda u suradnji sa školama dogovarale upis potrebnog broja učenika. Učenicima bi tijekom školovanja pola vremena provodili na praksi u tvrtkama, stječući relevantna znanja i vještine, tako da su odmah po završetku školovanja spremni za rad. U međuvremenu bi dobivali određenu financijsku naknadu za odrađenu praksu, što bi ih trebalo potaknuti da upisuju deficitarna zanimanja.

„Također treba staviti naglasak na prekvalifikaciju i cjeloživotno obrazovanje jer trenutno imamo poprilično velik broj nezaposlenih pa je na prvi pogled paradoksalno da moramo uvoziti radnike, ali ti radnici nisu osposobljeni za novu vrstu tehnologija koje se danas primjenjuju“, istaknula je Čagalj, dodavši kako ti procesi nisu jednostavni te da će trebati vremena dok se provedu u praksi. „Zato su nam potrebne kvote kao hitna mjera koja će premostiti problem do implementacije dugoročnog rješenja“, zaključila je Čagalj.

Naravno, krucijalno u cijeloj priči je i da poslodavci u sektoru podignu plaće kako bi se spriječio odljev radnika u inozemstvo. Trenutno je prosjek plaća u građevini oko 4500 kuna, a to bi trebalo narasti na barem 7000 kako bismo bili konkurentni kao zemlja, kažu u HGK.

Evo genijalnog rješenja za iseljavanje: Hrvatska će podijeliti 29 tisuća radnih dozvola za strance, ima onih koji će raditi za mizeriju

Facebook Komentari