Evo genijalnog rješenja za iseljavanje: Hrvatska će podijeliti 29 tisuća radnih dozvola za strance, ima onih koji će raditi za mizeriju

Sljedeće godine Vlada planira poduzetnicima dopustiti zapošljavanje ukupno 29 tisuća stranih radnika. Službena bi odluka trebala biti donesena u roku od dva tjedna. Dok poslodavci hvale Vladin potez, sindikati se bune i traže da se većim plaćama zadrže domaći radnici. I iz poslovnih krugova kažu da je to samo vatrogasna mjera pa traže bržu reformu obrazovanja i manje poreze i namete da mogu povećati plaće.

Hrvoje Jonjić, svestrani poduzetnik iz Vodica već je osjetio problem s nedostatkom radne snage. Prije mjesec dana zbog toga je zatvorio svoj restoran.

”Mislili smo kako sad dolazi zima ta će se radna snaga stvoriti iz nekih restorana i kafića koji su se zatvorili. Međutim, izgleda da je bolje biti na birou, primati neku naknadu ovaj određeni dio zime pa opet u proljeće i ljeto kad krene sezona početi raditi”, rekao je Jonjić.

Za sljedeću godinu Vlada planira odobriti 29 tisuća radnih dozvola za strance. Od toga se na nove stalne radnike odnosi nešto više od 17.800 dozvola. Najviše za graditeljstvo – više od 12 tisuća. Za turizam 1.860 dozvola od čega 1.400 samo za sezonsko zapošljavanje.

”Naše su procjene da bi to trebalo biti dovoljno. Naime, ne želimo da se dogodi situacija koju smo imali u jeku građevinske sezone da nam fale radnici u građevini”, pojasnila je Admira Ribičić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

S druge strane, na Zavodu je 187.000 nezaposlenih. ”Oni nisu osposobljeni za novu vrstu zanimanja odnosno za nove tehnologije koje se sad javljaju i primjenjuju. Trebat će vremena dok se taj dio radnika sa zavoda osposobi”, rekla je Mirjana Čagalj iz HGK-a.

I HGK se zalaže za povećanje plaća

U graditeljstvu bi, kažu iz Komore, trebali povećati prosjek plaća sa sadašnjih oko 4,5 tisuća na barem 7 tisuća kuna. Veće plaće zagovaraju i sindikati.

”Mi se pretvaramo u zemlju koja snažno izvozi liječnike, medicinske sestre, informatičare, mlade visoko obrazovane ljude, a na drugoj strani uvozit ćemo kvalificiranu radnu snagu što samo znači da se pomalo i sigurno odričemo i svoje budućnosti”, rekao je Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata Hrvatske.

I građevinaru Dragutinu Martinoviću dio je radnika otišao u inozemstvo. Za veće plaće, tvrdi, treba im pomoći država. ”A to je kroz ovo smanjenje porezne presije, nameta; da mi zadržimo naše mlade ljude koji završe školu i da nam ne odlaze. To je nama budućnost”, kaže Martinović.

Ističe da su zbog velike potražnje i male ponude radnika plaće ionako krenule prema gore pa upozorava da će morati povećati cijenu stanova.

Na putu do tekućeg računa plaća vam se prepolovi

Postavlja se pitanje zašto naši nezaposleni odlaze u Irsku, Njemačku, pogotovo kada govorimo o djelatnicima u turizmu, umjesto da dođu u bogati Dubrovnik, jesu li plaće najveći problem, mogu i one biti veće.

”Da bi plaće bile veće i bolje moraju postojati bolji uvjeti poslovanja u ovoj državi. Treba krenuti od te premise. Dobra plaća je uvijek dobra ideja i dobra stimulacija radu i trudu. Plaće u Hrvatskoj u bruto iznosima zvuče vrlo svemirski. Međutim, te plaće do radnika dolaze prepolovljene od strane države, odnosno od strane doprinosa. Na neki način rad je tu preskup i plaće bi se trebale rasteretiti.

Najjednostavnije rečeno – vaša plaća na putu od isplate do vašeg tekućeg računa izgubi pola sebe”, objasnila je Nikolina Farčić iz Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika.

Stoga smatra da uvozne kvote neće donijeti dugoročno rješenje . ”Toj radnoj snagi je potrebno vrijeme prilagodbe u smislu načina rada i djelovanja unutar ugostiteljske struke”, zaključuje Farčić, piše dnevnik.hr.

Share This Article