VIDEO Stanke u Saboru: Nasilje nad ženama i Istanbulska konvencija

Kako bi govorili o borbi protiv nasilja nad ženama i Istanbulskoj konvenciji, stanke su zatražili Bernarda Topolko (HNS/HSU), Joško Klisović (SDP), Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) i Hrvoje Zekanović (Hrast). Željko Glasnović je najavio stanku zbog stanja u hrvatskom školstvu, a Davor Vlaović (HSS) zbog stanja u hrvatskom nogometu.

Zastupnica Bernarda Topolko (HNS) kazala je, osvrćući se na sutrašnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, da su u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ubijene 72 žene. Lani je ubijeno 20 žena što je najviše u zadnjih 20 godina. Sve su one žrtve njima bliskih osoba, kazala je Topolko. Policija dnevno zbog obiteljskog nasilja intervenira 45 puta, dodala je. Svaka treća žena žrtva je nasilja u obitelji. Zastrašujuća je i činjenica da žrtve zbog nepravovremene reakcije okoline i minimalnih kazni za počinjenje ne prijavljuju nasilje već šute, zatvaraju oči i trpe. Trpe nasilje u sve brutalnijem i okrutnijem obliku. Ne smijemo svojom šutnjom ohrabrivati počinitelje i odobravati nasilje jer je nažalost ono svuda oko nas. O njemu se mora govoriti i protiv njega se moramo boriti na svim razinama, izjavila je Topolko.

“Na današnji dan prošle godine premijer je najavio da će Hrvatska ratificirati Istanbulsku konvenciju. Nakon njega to je ponovila i ministrica Nada Murganić. Trebalo bi nas biti sram što se to do danas nije dogodilo”, poručio je Joško Klisović koji smatra da ovakvim ponašanjem HDZ gubi na vjerodostojnosti. “Gdje je etika i moral u hrvatskoj politici kad se zlostavljanje supruge proglašava unutarnjim pitanjem stranke”, poručio je Klisović. Dodao je kako moramo stati na kraj zastrašujućoj statistici. Zamolio je da se prijedlog zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije stavi na dnevni red saborske sjednice već idući tjedan. “Zakon je tu, ili čekamo neki drugi zakon, koji će ograničiti doseg ove konvencije. Tko će biti taj koji će stvoriti hibridni hrvatski primjerak Istanbulske konvencije, zastupnici, vladajuća koalicija ili konzervativne udruge. Ne dopustimo da hrvatske žene imaju manja prava od žena EU-a i drugih zemalja”, rekao je Klisović. “Istanbulska konvencija nije pitanje rodne ideologije nego zaštite žena. Za rješavanje pitanja rodnih stvari postoje drugi mehanizmi”, zaključio je.

Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) izjavila je da Klub zastupnika HDZ-a i ona osobno iskreno i nedvosmisleno osuđuju nasilje nad ženama, nasilje nad djecom i nasilje u obitelji. Znamo da statistički pokazatelji pokazuju da je nasilje nad ženama zaista najčešći oblik nasilja. Nismo indeferentni po tom pitanju, ali treba biti objektivan i reći da su Klub HDZ-a i Vlada učinili nekoliko konkretnih koraka. Imali smo dosad najbolji prijedlog zakona kojim je regulirano dva važna cilja i nekoliko manjih. U najveći dio zakona o zaštiti u obitelji inkorporiran je već dobar dio članaka iz Istanbulske konvencije. Objektivno govoreći, kroz ovaj zakon su postignuta dva cilja koja do sada u hrvatskoj legislativi nisu nikad postignuta. Prvo je pravovremeno udaljavanje nasilnika od žrtve, dakle iz obitelji te zabrana pristupa, izjavila je među ostalim Petrijevčanin Vuksanović. Dodala je da je licemjerno od zastupnika SDP-a koji govore o ratifikaciji Istanbulske konvencije, kada od 2013. SDP nije učinio konkretne korake, a ova Vlada ih je već učinila. Koliko znam nije učinjena niti jedna zakonska izmjena koja bi išla u cilju poboljšanja i rješavanja ovoga problema, prenosi HRT.

Sabor nastavlja s radom u utorak.

Facebook Komentari