PRIJENOS U Saboru ponovo burno: Grmoja zaprijetio Jandrokoviću, Culej dobacivao Pupovcu

U Saboru danas, odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u nekoliko misijama potpore miru NATO-a, EU-a i UN-a predlaže se da se u misiju potpore miru »RESOLUTE SUPPORT» u Afganistan uputi do 110 pripadnika Oružanih snaga (OS RH), a na Kosovo (KFOR) njih do 40, s dva helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

U Somaliju bi se, u sklopu operacije »EU NAVFOR Somalija – ATALANTA«, trebalo uputiti do 25 pripadnika OS RH, a u sklopu operacija potpore miru Ujedinjenih naroda u Zapadnu Saharu (MINURSO) do osam, a u Indiju i Pakistan (UNMOGIP) do 10 pripadnika OS RH.

Predlaže se i upućivanje do 80 pripadnika OS RH na dužnostima u NATO-voj zapovjednoj strukturi, NATO-voj strukturi snaga i drugim nacionalnim (multinacionalnim) zapovjedništvima u operacije i druge aktivnosti u inozemstvu pod vodstvom NATO-a.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o poticanju ulaganja kojima se, među ostalim, uvode povoljniji uvjeti za ostvarenje poticajnih mjera u slučajevima ulaganja mikro poduzetnika, kao i prijedlog zakona o ukidanju Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) u svrhu racionalizacije poslovanja i učinkovitosti tijela javne uprave.

Počelo je tradicionalno, stankama.

Igor Dragovan (SDP) u nastavku rasprave o slanju vojnika u inozemstvo, poručio je da će SDP djelomično podržati misije hrvatske vojske u inozemstvu.

HDZ-ov Ivan Šuker je nakon izlaganja Petrova poručio kako Sabor određuje pravila igre, ali da se politika ne miješa u rad HNS-a.

“Jedino kako sportu možemo pomoći jest institucionalno ga srediti”, poručio je Šuker.

Božo Petrov (Most) govorio je o aktualnom stanju u sportu, ponajviše razvoju događaja u HNS-u.

Petrov je istaknuo kako se brže bolje sazvana skupština HNS-a, kako se ne bi uspjela organizirati opozicija oko Darija Šimića. HDZ ima dva kandidata, kako im “nogometna krava muzara ne bi pobjegla”.

“Stječe se dojam da ste u komunističkoj Jugoslaviji, a neki mentalno još nisu ni izašli iz nje”, poručio je Petrov, aludirajući na potrebu HDZ-a za kontrolom svega pa tako i u nogometu.

“Mosta i ja se zalažemo da se gospodarstvo, kultura i sport depolitiziraju”, rekao je Petrov. Pozvao je političku elitu da se ostavi sporta i sport prepusti sportašima, osim onima koji su se ogrezli u kriminalu.

Davor Ivo Stier (HDZ) je Pernara podsjetio da misija u Afganistanu ima mandat Vijeća sigurnosti UN-a i da zna kako funkcionira taj mehanizam.

“Molim da kažete da li su te vaše optužbe na razini te misije idu na račun Ruske federacije koja je dala suglasnost za tu misiju? Da li Vi optužujete i Rusiju?”, upitao je Stier.

Pernar mu je odgovorio da je misija, pravno gledano, legalna, no to ne znači da je ispravna. Pernar je rekao da je podrška Rusije toj rezoluciji nebitna, jer se SAD nikad ne bi zbog nedostatka iste povukao iz Afganistana.

Ta podrška je bila samo “ink on paper” (tinta na papiru), poručio je Pernar. Rusija međutim nikad nije poslala vojnike tamo, napomenuo je Pernar.

Iz redova HDZ-a od zastupnika Zekanovića stiže replika o tome kako Pernar i njegova stranka zagovaraju legalizaciju lakih droga, a sad priča protiv droga. Isto tako, Pernaru je postavljeno pitanje što je to alternativa NATO paktu?

Pernar mu je poručio da ne shvaća razliku između heroina i marihuane. “Marihuana je biljka koja nikog nije ubila”, rekao je Pernar. Brzo je skrenuo na isticanje HDZ-a kao kriminalne organizacije koja je opljačkala narod.

Bojana Glavaševića (SDP), koji je replicirao Pernaru, zanimalo je samo jedno – izvor navedenih informacija.

Pernar mu je odgovorio da je brojka afganistanskih izbjeglica službeno objavljena u Njemačkoj, podaci o drogi u Afganistanu iz službenih podataka UN-a. CDC je naveo kao izvor padataka za broj ovisnika u SAD-u.

U nastavku rasprave po točkama dnevnog reda, riječ je preuzeo zastupnik Ivan Pernar. On je odmah krenuo na temu proizvodnje droge u Afganistanu te istaknuo da je proizvodnja opijuma porasla 25 posto i dodao da istu štiti NATO. Pernar je rekao da je za isto toliko posto porastao i broj ovisnika o heroinu u SAD-u.

U Afganistanu se nalazi tri milijuna heorinskih ovisnika, koji tamo nisu bili dok NATO, SAD i Hrvatska u to nisu upleli svoje prljave prste, poručio je Pernar.

Zaključio je da Afganistan ne živi nimalo bolje otkako su NATO i SAD tamo, već da je samo porastao terorizam, proizvodnja droge, ovisnost i broj izbjeglica.

“To je rat kojem nije cilj borba protiv terorizma, već zaštita proizvodnje droge. To je rat za profit”, rekao je Pernar. Dodao je da Živi zid takvu politiku osuđuje.

Ostalim zastupnicima je poručio da podržavaju takvu politiku jer su odlučili služiti “velikom vragu” i “ujaku Samu”. “To je vama smiješno, jer niste svojim očima vidjeli kako se ljudi fiksaju”, istaknuo je Pernar.

“Vi se smijete tome što sam ja medicinska sestra”, rekao je Pernar i poručio da je on iz prve ruke vidio posljedice droge.

Davor Ivo Stier (HDZ) je isto tako govorio o presudi Ratku Mladiću i istaknuo kako je njegova kazna očekivana i zaslužena te da bi bilo što manje bilo nezamislivo. Stier je međutim podsjetio da je to ipak tek prvostupanjska presuda.

Stier se dotaknuo i pristupnih pregovora Srbije s EU, te podsjetio na niz kriterija koje je Hrvatska uvjetovala zatvaranje poglavlja pravosuđa Srbiji u tim pregovorima.

“Želimo naglasti da očekujemo da se Haški sud do kraja drži mandata Vijeća sigurnosti i da se pravda provede do kraja”, zaključio je Stier.

Bulj je nakon stanke istaknuo žaljenje što presuda nije uključila i zločine u Hrvatskoj. Podsjetio je na miniranje brane Peruća i priznanje Ratka Mladića da je to naredio. “Kao da Mladić nije ratovao u Hrvatskoj”, rekao je Bulj i zapitao se što je po tom pitanju radilo domaće odvjetništvo i vlast.

Prozvao je srpskog predsjednika Aleksandra Vučića zbog šutnje.

Podsjetio je na čekanje presude hrvatskim generalima za zločine u BiH.

Miro Bulj (Most) zatražio je kratku stanku u Saboru zbog pitanja presude Ratku Mladiću u Haagu.

Pernar je upitao predstavnika MORH-a na koji način Hrvatska podržava proizvodnju droge, odnosno opijuma u Afganistanu.

“Kako ste uspjeli povećati broj izbjeglica i ovisnika u toj zemlji? Objasnite mi tajnu vašeg uspjeha?”, upitao je Pernar.

“Niti mogu niti hoću, jer vaša replika nema veze s raspravom”, odgovorio mu je Tomislav Ivić, državni tajnik MORH-a, koji je u ime predlagatelja predstavio prijedloge misija u inozemstvu zastupnicima.

Nakon rasprava iza stanke, prešlo se na praspravu o točkama dnevnog reda, odnosno pet točaka vezanih za slanje hrvatskih vojnika u inozemne misije.

Tijekom izlaganja zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca, HDZ-ov zastupnik Stevo Culej počeo je dobacivati te je prekinuo Pupovca u govoru, nakon čega je opet izbio kaos u sabornici.

Zaiskrilo je između Culeja i SDP-ovog Željka Jovanovića pa je nakon toga upao i Pernar, nakon čega je Jandroković izgubio strpljenje i upozorio sve zastupnike da će ih početi opominjati i izbacivati iz rasprave. To je uspjelo primiriti strasti.

Grmoja se javio za povredu poslovnika te Jandrokovića prozvao za omalovažavanje i zaprijetio mu da je to posljednji put da propituje njegove radnje u Saboru.

Jandroković ga je upitao je li to bila prijetnja te mu poručio da ga se ne boji i da on nije osoba koje se netko treba bojati.

Grmoja mu je odgovoriio da to nije bila fizička prijetnja nego upozorenje da kao Predsjednik Sabora nema pravo omalovažavati zastupnika.

Jandroković mu je poručio da ga “baš briga” što je mislio tom prijetnjom.

Zastupnik Grmoja je na kraju Borićevog izlaganja poručio Boriću kako mu nije odgovorio hoće li podržati novo istražno povjerenstvo, na što ga je opet prekinuo i upozorio Jandroković zbog upadice.

HDZ-ov zastupnik Borić osvrnuo se na jučerašnji cirkus u Saboru i nazvao to “najgorim događajem” u Saboru dosad. “To treba prestati biti način na koji oporba treba kritizirati vlast i tražiti političke poene”, poručio je Borić.

Što se ukinutog povjerenstva za Agrokor tiče, podsjetio je na pravomoćnost istrage te izostanak obavijesti Predsjednika tog povjerenstva, Orsata Miljenića (SDP), da članovima povjerenstva nije uputio nikakvu obavijest o pravomoćnosti istrage.

“SDP nas tjera u prostor gdje kaže ne trebate poštivati zakon, idemo u anarhiju”, rekao je Borić. “Ali vas je uhvatila naknadna savijest”, dodao je.

Zastupnike Mosta je optužio da plešu kako SDP diktira. Na to su zastupnici Mosta negodovali pa ih je u tome prekinuo predsjednik Sabora Jandroković.

Bojan Glavašević pričao je o presudi Ratku Mladiću u Haagu. Napomenuo je kako je u presudi izostala njegova povezanost s beogradskim režimom tog vremena.

Podjestio je da su pravi profiteri Mladićevog nasilja Vojislav Šešelj, Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić te da oni nisu odgovarali za to.

Nakon Pernara riječ je uzeo Nikola Grmoja, koji je istakknuo kako treba ponoviti što se jučer dogodilo jučer oko ukidanja rada Povjerenstva za Agrokor. Optužio je i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića za kršenje poslovnika te pokušaj prikazivanja protestiranja oporbe lupkanjem pločica po stolu kao “neviđenim nasiljem”.

Kolegama iz HDZ-a postavio je pitanje – “ako ste takvi legalisti, zašto ne idemo u izmjenu Zakona koji je u proceduri?”.

Ponovio je da će ponovno uputiti prijedlog za otvaranjem novog saborskog istražnog povjerenstva o Agrokoru da se dozna istina i pozvao ih, da ako im je stalo do istine, podrže taj prijedlog.

“Pružamo ruku. Baš me zanima što ćete odgovoriti”, poručio je Grmoja.

Ivan Pernar (Most) je nakon pauze krenuo s izlaganjem o Todoriću i prevarama u Agrokoru. To je spomenuo kao paralelu za prikrivanje duga u Proračunu o kojem se u srijedu raspravljalo u Saboru. Vladu je optužio da skriva stvarni deficit te da će dignuti još kredita, odobravanjem dodatnih 5,6 milijardi kuna državnih jamstava, povrh 22 milijarde kuna kredita.

“No, kao i onoj Top Shop ponudi, to nije sve”, poručio je Pernar.

Pojasnio je da će se država izravno zadužiti za kredite za tri subjekta te spomenuo primjer autocesta. Pernar je rekao da to zapravo neće ući u prikaz dugovanja te da to zbunjuje strane investitore, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari