Mladić se ponio kao kukavica, a presuda je Pirova pobjeda

Još se ne stišavaju reakcije na presudu Ratku Mladiću zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini tijekom 90-ih godina. Haški tribunal Ratka Mladića osudio je na doživotni zatvor, a osuđen je po 10 točaka optužnice od mogućih 11. Što bi ova presuda mogla značiti na ovim prostorima, a posebno u BiH i Srbiji, u Studiju 4 analizirao je komentator HTV-a Hrvoje Zovko.

Na početku razgovora Hrvoje Zovko komentirao je reakcije i ponašanje Ratka Mladića tijekom izricanja presude. “Ratko Mladić se jučer ponio kao kukavica. Zapravo cijelo vrijeme svog ratnog puta on je bio jedna velika kukavica. Gubio je sve velike bitke, a onda bi svoje frustracije liječio na stanovnicima Nadina, Škabrnje, Šibenika, Zadra. Nažalost, za taj dio svog krvavog puta nije osuđen. On je možda jučer imao kakvu takvu priliku da pokaže sućut prema tisućama žrtava, nad desecima tisuća uništenih života, a on ne da je nije pokazao, nego je pokazao prezir. Tu nema ni v od vojničke časti”, rekao je Zovko.

“Ova presuda neće biti prihvaćena u cijeloj Bosni i Hercegovini. Vidjeli smo jučer u Federaciji kakvo takvo zadovoljstvo i utjehu zbog silnih žrtava koje su Ratko Mladić i njegovi suradnici ostavili iza sebe. I onda kada vidite skandaloznu izjavu Milorada Dodika da je on heroj, ne morate se ni čuditi što će neki prosječan čovjek u Banjaluci, Palama koji je pod jednom propagandom, pod jednom ideologijom i dalje tvrditi da je Ratko Mladić heroj”, kazao je.

Na konstataciju da je Republika Srpska ostala i opstala sve do danas kazao je: “Ta tvorevina je ostala, to je naslijeđe Ratka Mladića. S jedne strane ova presuda je Pirova pobjeda, jer je tvorevina koja je nastala na genocidu i dalje ostala i to je na neki način i grijeh međunarodne zajednice koja je prihvatila takvu podjelu BiH.”

“Vojska Republike Srpske kao i takozvana vojska Republike Srpske Krajine ne bi mogle postojati niti bi mogle zauzeti ni jednu ulicu, a kamoli bilo što da nije bilo logistike iz tadašnjih struktura Beograda. Dakle, amnestirati Beograd od događaja u Bosni i Hercegovini pod ovim presudama je uvreda zdravom razumu”, istaknuo je Zovko.

Na pitanje kako komentira prve Vučićeve izjave nakon izricanja presude kazao je da je on evoluirao od čovjeka koji je bio ljubitelj Ratka Mladića do čovjeka koji danas govori o Europskoj uniji, o miru i stabilnosti.

Facebook Komentari