Biblija ima 1100 stranica, popis onih koji dobijaju poticaje 1400

Slavonija je tjedni političko-gospodarski hit, tako je to uvijek pred kraj godine, negdje oko 18. studenog, slučajno ili ne – kaže HRT-ov ekonomski komentator Željko Kardum.

Svi političari u to vrijeme, kaže on, postanu brižni, skrbni i govore kako ju je potrebno ekonomski vratiti gdje je bila prije 20-ak godina.

Prigodno se političari sjete Slavonije pa svjedočimo raznim izletima, među njima i onim modnima, “kakav je imala Predsjednica sa žutim čizmicama u Vukovaru”. Podsjetimo, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u koloni sjećanja u Vukovaru odabirom obuće podsjetila na jedan od simbola obrane grada – žute čizme, tzv. zenge.

Pa onda putem društvenih mreža mora objašnjavati da je to zapravo bio jedan simbol, da su to nosili branitelji Vukovara. A onda je to skrivena poruka da su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost. I onda se nakon toga sve odgađa za iduću godinu, komentira Kardum.

Simboličnim činom naziva i potez Vlade koja je oformila čak i Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, održala sjednicu u Slavonskom Brodu. Vlada je poslala poruku da je Slavonija prioritet i najavila da će 1.12. održati sjednicu u Vukovaru. Oni su doduše bili nešto konkretniji, primjećuje Kardum, pa su “pompozno najavili” da će uložiti 2,5 milijarde eura iz europskih fondova za Slavoniju i Baranju, odnosno ruralni razvoj, i to u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020.

To lijepo zvuči dok ne pogledate rezultate. Sad smo na više od pola puta tog financijskog razdoblja, a do sada je ugovoreno projekata za 2,5 milijarde kuna, a ne eura. Što znači da smo iskoristili manje od jedne sedmine tih sredstava, dakle negdje 14,8 posto, kaže Kardum.

Sve dok su javna uprava i trgovina glavne gospodarske grane nema rasta BDP-a, nema otvaranja novih radnih mjesta, nema zapošljavanja. Rješenje su proizvodnja i novi industrijski pogoni, poručuje.

Valja ulagati u infrastrukturu, a ne trošiti taj novac na dijeljenje Slavonije na pet županija, 23 grada i “vjerovali ili ne” – 105 općina! Podsjeća da je za vrijeme bivše Jugoslavije cijela Hrvatska imala 108 općina, a danas ih samo Slavonija ima 105.

Govoreći o potencijalu Slavonije Kardum je istaknuo dvije zanimljive činjenice – da Biblija ima oko 1100 stranica, a popis onih koji su dobijali poticaje 1400. Poticaje su dobijali i neki disco klubovi, kuglane i kafići. Kazao je i kako na Osječkom sveučilištu koje ima nekoliko tisuća studenata godišnje doktorira stotinjak doktora znanosti. Da oni ostanu u Slavoniji, stvorili bi kvalitetnu bazu za razvoj poljoprivrede, kazao je.

Facebook Komentari