VIDEO Istražno povjerenstvo ne radi, Miljenić: Dogodila se apsolutna uzurpacija u Saboru dosad nezabilježena

Za srijedu zakazan nastavak četvrte sjednice saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor kasnio je više od pola sata.

Danas je bila zakazana sjednica sa svjedocima, ali dogodila se apsolutna uzurpacija u Saboru dosad nezabilježena, kazao je predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić.

Na meni nepoznat način, koji ćemo istražiti, stručne službe su dobile nalog da se ne pojavljuju na sjednici i da obavijeste svjedoke da ne dolaze, kazao je.

To je kršenje Ustava, zakona i jedna od najgorih stvari koja se dogodila u povijesti parlamenta. Netko je na svoju ruku donio odluku i dao nalog da se svjedoke ne zove, upozorio je Miljenić i zaključio da je “ovo nasilje nad hrvatskim građanima”.

HDZ i HNS poslali Miljeniću izjavu da Povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom.

Ranije su, podsjetimo, članovi saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor iz redova HDZ-a i HNS-a poslali su Miljeniću izjavu o prestanku rada Povjerenstva sukladno zakonu.

“Zastupnici Milijan Brkić, Marija Jelkovac, Josip Borić, Ante Babić i Stjepan Čuraj izjavljuju da je istražno povjerenstvo temeljem članka 4. stavka 2. Zakona o istražnim povjerenstvima prestalo s radom 20. studenog”, stoji u njihovoj izjavi.

Mostov saborski zastupnik i član povjerenstva Nikola Grmoja kazao je još uoči sjednice da HDZ neće doći na istražno povjerenstvo za Agrokor, ali i najavio da će oporba i bez kvoruma ispitivati svjedoke.

Na sjednici su iskaze trebali dati svjedoci Božo Prka (10 sati), Ivan Šuker (11 sati), Mato Crkvenac (12 sati), Slavko Linić (13 sati) i Boris Vujčić (14 sati). No, kako je u ponedjeljak istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćnom, neizvjesna je sudbina saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor jer vladajući traže prestanak njegova rada, dok oporba smatra da može nastaviti s radom.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković u utorak nije konkretno odgovorio na pitanje hoće li predstavnici vladajuće koalicije doći na sjednicu saborskog Istražnog povjerenstva o Agrokoru i napustiti je.

“To ćete vidjeti sutra”, kazao je.

Ponovio je stajalište HDZ-a da, budući da je došlo do pravomoćnosti rješenja o istrazi i sukladno članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima, to povjerenstvo prestaje s radom te će na tom tragu i nastupiti članovi povjerenstva vladajuće koalicije.

Facebook Komentari