U zračnim udarima američkih zračnih snaga USAF likvidirano više od stotinu islamista u Somaliji

Zapovjedništvo zračnih snaga Sjedinjenih Američkih Država (USAF) priopćilo je jučer da su likvidirali više od stotinu militanata u udarima iz zraka na skupinu Harakat al-Shabaab al-Mujahideen (Al-Shabaab) povezanu s teroristima iz skupine Al-Qaeda, javlja BBC.

Afričko zapovjedništvo armije SAD-a (AFRICOM) priopćilo je kako je zračni udar izvršen na logor koji se nalazi dvije stotine kilometara od somalijske prijestolnice Mogadishu, te da će SAD nastaviti napadati militante. Napad je izvršen u koordinaciji sa saveznom vladom Somalijske Republike, priopćava američki Pentagon, čije priopćenje je odmah prenijela britanska novinska agencija Reuters.

Harakat al-Shabaab al-Mujahideen (Al-Shabaab) želi srušiti saveznu Vladu u Somalijskoj Republici koju podupire Zapad te pokušavaju nametnuti svoju vlast

Američki zračni udari iz zraka s toliko ubijenih islamistčkih militanata su rijetkost, ali nisu bez presedana. Primjerice, u ožujku mjesecu prošle godine u takvom napadu zračnih snaga USAF-a u Somalijskoj Republici ubijeno je stotinu i pedeset isamističkih boraca Al-Shabaaba.

Harakat al-Shabaab al-Mujahideen (Al-Shabaab) želi srušiti saveznu Vladu u Somalijskoj Republici koju podupire Zapad te pokušavaju nametnuti svoju vlast.

Pripadnici terorističke islamističke organizacije Harakat al-Shabaab al-Mujahideen (Al-Shabaab)

Ta je teroristička organizacija izgubila nadzor nad većinom gradova i mjesta u Somalijskoj Republici otkako je uz američku vojnu aktivnost istisnuta iz Mogadishua 2011. godine, no zadržala se u južnom i središnjem dijelu zemlje gdje izvršava bombaške i druge oružane terorističke napade.

“Harakat al-Shabaab al-Mujahideen (Al-Shabaab je javno obećao planirati i izvršavati napade na SAD i naše partnere u regiji”, priopćio je Pentagon u svojoj službenoj izjavi. (Theo Ljubić, Reuters, BBC)

Facebook Komentari