Ruski predsjednik Putin na summitu s Rouhanijem i Erdoganom zagovara dugoročno rješenje krize u Siriji

Predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Vladimirovič Putin okuplja u srijedu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i iranskog predsjednika Hassana Rouhanija kako bi ‘poradili na dugoročnom rješenju sirijskog sukoba’, nekoliko dana prije nastavka pregovora u Ženevi.

Uoči summita koji treba početi popodne u ruskom ljetovalištu Sočiju, Vladimir Vladimirovič Putin Putin, glavni saveznik sirijskog predsjednika Bashara Hafeza al-Assada, želi pripremiti razdoblje nakon sukoba dok je sirijski režim, uz podršku ruske vojske, vratio veliki dio sirijskog teritorija od pobunjenika i džihadista takozvane Islamske države, javlja francuska novinska agencija AFP.

Sirijski predsjednik Hafez Bashar al-Assad, ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i iranski predsjednik Hassan Rouhani

Summitu su prethodili intenzivni diplomatski kontakti. Vladimir Vladimirovič Putin je u ponedjeljak primio sirijskog predsjednika, a u utorak razgovarao s nekoliko šefova država među kojima i s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom kojeg je uvjerio kako želi ‘otvoreno poraditi na dugoročnom rješenju sukoba’, po Kremlju.

Ruska Federacija i Islamska Republika Iran, saveznici režima u Damasku, te Republika Turska, koja podržava sirijske pobunjenike, kumuju procesu u Astani, glavnom gradu Kazahstana, koji je omogućio uvođenje četiriju ‘zona deeskalacije’ na sirijskom teritoriju.

s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Ruski predsjednik Vladimir Vladimirovič Putin s američkim predsjednikom Donaldom Johnom Trumpom kojeg je uvjerio kako želi ‘otvoreno poraditi na dugoročnom rješenju sukoba u Siriji’

Te su mjere omogučile smanjenje tenzija na terenu i okupljanje za istim stolom predstavnika režima i oporbe kako bi razgovarali o vojnim pitanjima dok su politički pregovori u Ženevi bili na mrtvoj točki.

Moskva, inicijator tog procesa, čija je vojna intervencija u Sirijskoj Arapskoj Republici predstavljala zaokret u sukobu, sada želi pronaći političko rješenje tog procesa, u trenutku kad se po Vladimiru Vladimiroviču Putinu vojna faza ‘privodi kraju’.

Trojica šefova država trebala bi razgovarati o eventualnom ‘Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga’ koji bi u Rusiji okupio režim i oporbu, dok se ideja pokrenuta krajem listopada koju je odbacila sirijska oporba, privržena procesu u Ženevi nastavlja 28. studenog ove godine. (Theo Ljubić, AFP)

Facebook Komentari