Presudu Mladiću pratio i Fikret, “čovjek sa žice”, čija je fotografija ’92. šokirala svijet

Među mnogim okupljenim ljudima ispred Haškog suda, na kojem je donesena presuda Ratku Mladiću, danas je bio i Fikret Alić, čovjek čija je fotografija iz logora Trnopolje objavljena na naslovnici magazina Time 1992. godine.

Fotografija “čovjeka sa žice”, Fikreta Alića, šokirala je svijet 1992. godine nakon što je objavljena na naslovnici magazina Time i tako postala jedan od simbola ratnih zločina u BiH. Fikret je preživio zloglasne logore Keraterm i Trnopolje, dva koncentracijska logora na području prijedorske općine kroz koje su u periodu od svibnja do studenog 1992. godine prošle tisuće logoraša. “Ja kao čovjek sa žice osjećat ću se sretnim ako osude tog generala za zločin protiv čovječnosti, za zločin koji je mogao zaustaviti. Zločince treba kazniti i ne treba gledati na vjeru. Trebamo se nadati boljem životu”, kazao je Alić za N1 prije donošenje presude.

Prije dvije godine Alić je za Slobodnu Bosnu ispričao svoju tešku ratnu priču. “Ja sam taj Fikret Alić sa slike iz logora Trnopolje, prebačen iz logora Keraterma. To se dogodilo 1992. godine. Nas su Srbi zatvorili u srpnju, a žene su već bile zatvorene u svibnju”, rekao je te otkrio kako je poznata fotografija nastala zahvaljujući stranim novinarima, hrabrim ljudima koji su uspjeli doći do odobrenja da uđu i snime logoraše u logoru Trnopolje. “Na moju nesreću, te fotografije su potegle to da ja danas moram ganjati pravdu i istinu koja jasno govori da se ovdje dogodio genocid, da su se dogodili zločin. Mi 21 godinu dokazujemo genocid i zločine, što oni, sa suprotne strane, demantiraju. Nas nije zatvorio nitko od naših, nas su zatvorili srpska vojska, Jugoslavenska narodna armija (JNA) i ostali. Ovdje je počinjen genocid! Ovdje su ubijeni beba od godinu dana i čovjek od 100 godina. Ubijeni su povijest i čovječanstvo. Ne volim se sjećati te slike”, pojasnio je Alić za Slobodnu Bosnu.

Prisjećajući se 1992. godine, Alić je rekao da su se skrivali po šumama prije nego što su uhvaćeni. “Kada sam uhvaćen, odveden sam u logor Keraterm, zatim sam prebačen u logor Trnopolje. Sve te strahote koje smo preživjeli u ovim logorima i danas me prate”, istakao je Alić i dodao da su u tim logorima za noć ubijali i po 205 ljudi, ali i zlostavljali, silovali djevojčice, žene, djevojke, ubijali nevine ljude. “Ja kao ni ti ljudi nisam bio kriv, nisam bio pripadnik Teritorijalne odbrane BiH, nisam sudjelovao ni u čemu, bio sam običan građanin BiH u to vrijeme. Ja sam njima smetao jer se zovem Fikret”, pojasnio je Alić.

Fikret je u Keratermu bio zatvoren oko dva mjeseca. Zatim je prebačen u logor Trnopolje gdje je proveo sedam dana, a nakon toga uspio je ući u konvoj sa ženama, djecom i starcima, sakrio se i bio prevezen do planine Vlašić. “Tu su nas istovarili kao stoku. Na tom su nas putu izvodili, zlostavljali, uzimali nam novac i sve ostalo tko je šta imao. Ubijali su ljude i tijekom transporta”, prisjetio se Alić dana kada je stigao na slobodan teritorij.

Ističe da se radije ne bi sjećao nijednog dana provedenog u logorima. “Sve i jedan dan u logoru ja zovem filmom strave i užasa. Od prvog dana, kada su nas uhapsili, tukli su nas kao zadnju stoku. Mi ni stoku ne tučemo kao što su oni tukli nas”, istakao je Alić.

Prisjećajući se tih dana, Alić kaže da mu je najteža noć bila u Keratermu 24. srpnja 1992. godine. “Tada su pobili komplet jednu spavaonicu – 205 ljudi. Tri dana im nisu dali jesti, piti, navečer su im ubacili suzavac. Na silu su ljude natjerali da iskaču kroz mali prozor, da bi oni rekli da su pokušali pobjeći”, prisjetio se Alić samo jedne od noći provedene u zloglasnom logoru Keraterma.

Podsjećamo, Ratko Mladić danas je zbog počinjenih zločina osuđen na doživotnu kaznu zatvora, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari