Posjet ministrice obrane Republike Makedonije RH i MORH-u: Spremni smo pružiti pomoć i savjete u provođenju reformi

Ad

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević susreo se u utorak, 21. studenog 2017., u Ministarstvu obrane RH s potpredsjednicom Vlade i ministricom obrane Republike Makedonije Radmilom Šekerinska-Jankovskom, koja u pratnji izaslanstva boravi u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Tijekom sastanka dvaju izaslanstava bilo je riječi o projektima MORH-a i povećanju obrambenog proračuna te izradi Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, kao i o suradnji dviju zemalja u području odnosa s javnošću.

Ministar Krstičević i ministrica Šekerinska-Jankovska izrazili su zadovoljstvo bilateralnom suradnju dviju zemalja i prijateljskim odnosom Republike Hrvatske i Republike Makedonije, koje nemaju međusobno otvorenih pitanja.

Ministar Krstičević tom je prigodom zahvalio makedonskoj ministrici na dolasku u Hrvatsku i rekao kako će Hrvatska snažno podupirati euroatlantske ambicije Republike Makedonije u cilju osiguranja trajne stabilnosti Jugoistočne Europe.

„Spremni smo pružiti pomoć i savjete u provođenju reformi, jačanju stabilnosti, ali i procesu integracije. Imamo izvrsnu zajedničku bilateralnu suradnju, posebno na području izobrazbe, a naši vojnici zajedno sudjeluju u NATO operaciji potpore Afganistanu kroz Američko-jadransku povelju“, rekao je ministar.

Ministrica Šekerinska-Jankovska kazala je kako će Hrvatska i Makedonija nastaviti surađivati u Regionalnom središtu za odnose s javnošću u Makedoniji i nastaviti upućivati pripadnike Oružanih snaga Republike Makedonije na različite oblike školovanja u Republiku Hrvatsku, uključujući i školovanje makedonskih kadeta na vojno-studijskim programima koje provodi HVU. „I hrvatska i makedonska Vlada imaju isti cilj za sljedeću godinu povećati proračun obrane i poboljšanje životnih uvjeta vojnika, dočasnika i časnika jer, kako kažu, bez zadovoljnog vojnika nema ni dobre vojske. Danas smo također dogovorili suradnju dviju država i po pitanju izrade makedonskih strateških dokumenata, gdje će nam iskustvo Hrvatske biti od velike važnosti“, rekla je ministrica i istaknula kako između dvije države postoji mogućnost još intenzivnije suradnje na području izobrazbe.

Ministar Krstičević ovom je prilikom uputio poziv makedonskoj ministrici za sudjelovanje makedonskih tvrtki na Jadranskoj izložbi naoružanja i vojne opreme (ASDA), koja će se održati 2019. godine.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obrane Republike Makedonije tijekom boravka u Hrvatskoj sastat će se s predsjednicom i vrhovnom zapovjednicom Oružanih snaga RH Kolindom Grabar-Kitarović te predstavnicima Odbora za obranu Hrvatskog sabora. U sklopu svojeg boravka posjetit će i Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“, gdje će se susresti s makedonskim polaznicima škola, te Zapovjedništvo specijalnih snaga u Delnicama, gdje će posjetiti taktičko-tehnički zbor i nazočiti prezentaciji opreme hrvatskih vojnih proizvođača, a posjetit će i hrvatsku tvrtku HS Produkt d.o.o. u Karlovcu.

Facebook Komentari