Bernardić se obrušio na HDZ: Jedino što se nadamo da Todoriću, ako dođe do suđenja, neće suditi Maja Šupe

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić održao je u utorak press konferenciju u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu.

Govorio je o stanju u Agrokoru te ulozi Vlade u tom slučaju. “Čim je Rohatinski progovorio o povezanosti HDZ-a i Agrokora, odmah Bačić, koji je odradio prljavi posao za Plenkovića, odlučuje ukinuti povjerenstvo. Moje je pitanje Plenkoviću – što skrivate? Da vidimo gdje je novac od Agrokora, što se događa u kompaniji? Mogli smo vidjeti špekulacije o iznošenju novca iz Hrvatske, jedino što nismo vidjeli je plan restrukturiranja i plan spašavanja radnih mjesta. Lex Agrokor je napravljen da bi “spasio” radna mjesta i doveo do procesa nagodbe, a o tome nismo čuli ni riječi”, rekao je Bernardić.

“Što skrivate, zašto ste protiv povjerenstva? Zašto skrivate podatke o Agrokoru? Zašto skrivate podatke o novčanom toku i procese koji se događaju?”, nastavio je šef SDP-a.

Istaknuo je da je zadatak SDP-a da Hrvatskoj ponudi perspektivu, pa će tako idući tjedan u Sabor uputiti set mjera za sprečavanje odlaska mladih iz Hrvatske. “Naša je odgovornost da kao društvo ponudimo rješenje. Prvo zaposlenje za mlade i poticanje za njih, ne osposobljavanje nego zaposlenje. SDP će uputiti prijedloge reformskih zakona, kad već ova Vlada nema nikakav plan”, rekao je Bernardić.

Istaknuo je i da SDP ima plan za Agrokor. “Na tom planu SDP intenzivno radi nekoliko mjeseci i naš zadatak je da osiguramo da se imovina Agrokora ne rasproda u bescjenje i završi na tajnim računima u inozemstvu. Plan se sastoji od nekoliko točaka, detalji i ne mogu biti poznati u jednom dijelu, ali lex Agrokor je sad realnost, jer je Vlada donijela dva ključna cilja, a to je bila nagodba i spašavanje radnih mjesta. Želimo osigurati da hrvatska proizvodnja ostane u Hrvatskoj, da se ne seli imovina u inozemstvo i komadaju Agrokorove kompanije. Razmatrat ćemo sva moguća rješenja koja mogu ići u smjeru zaštite radnih mjesta i gospodarstva od posljedica lex Agrokora. Plenković želi prikriti i svoju umiješanost u stanje u Agrokoru ukidanjem povjerenstva”, kazao je Bernardić.

Upitan koja je taktika SDP-a inicijative za osnivanjem novoga povjerenstva za lex Agrokor, Bernardić je istaknuo da i postojeće povjerenstvo može ukinuti jedino Sabor, koji ga je i oformio. “Svima je jasno da tu stvari nisu čiste, da su se ortaci udružili. Još uvijek nismo dobili odgovor na pitanje tko je pisao lex Agrokor. Previše je sumnjivih okolnosti, previše stvari smrdi, previše su ugrožena radna mjesta u Hrvatskoj”, rekao je Bernardić.

“Očito je da Bačić obavlja prljavi posao za Plenkovića, koji očito skrivaneke stvari i to je nešto što građani i zastupnici SDP-a neće mirno promatrati”, rekao je Bernardić.

“HDZ-ova opstrukcija rada povjerenstva nešto je s čime se susrećemo zadnjih par mjeseci, oni nisu htjeli povjerenstvo, nisu htjeli činjenice kako posluje povjerenstvo, nisu rekli kad, s kim niti u kojim okolnostima je pisan lex Agrokor, kao ni kako je moguće da je prije pisanja zakona čovjek koji će postati povjerenik bio u razgovorima s investitorima”, rekao je Bernardić.

Šef SDP-a odgovorio je i na pitanje je li javnost od svjedoka čula išta korisno, obzirom da je većina govorila da se ničega ne sjeća. “Mislim da se moglo čuti različitih informacija koje samo potvrđuju ono što smo rekli, da je riječ o pretvorbi i privatizaciji koja se u Hrvatskoj događa drugi put”, rekao je Bernardić.

“Jedino što se nadamo da Todoriću, ako dođe do suđenja, neće suditi Maja Šupe”, dodao je.

Komentirao je i Vladinu prošlogodišnju najavu za otkupom Ine od MOL-a. “Prije godinu dana su najavili otkup MOL-ovih dionica, onda je Dalić spetljala s premijerom da će ići u proces prodaje HEP-a. Nije to bilo da bi otkupili Inu, već zato da bi netko upravljao procesom privatizacije HEP-a, to je sad jasno, a mi u godinu dana nismo vidjeli niti jedan konkretan pomak. Vlada troši vrijeme i novac građana, a nisu napravili ništa”, rekao je Bernardić.

Dotaknuo se i kupovine zrakoplova. “Vojska se mora modernizirati, ali mora voditi računa o trenutku. Ne na način da se uludo baci novac na kupovinu nepotrebne opreme. Hrvatska mora modernizirati zrakoplovstvo, ali očito je tu spor predsjednice i ministra obrane oko dobavljača i to je pravi problem”, kazao je Bernardić, prenosi N1.

Facebook Komentari