Propast pregovora o sastavljanju Jamajka vlade: Šok koji paralizira Njemačku

Malo tko je računao s neuspjehom formiranja vlade. Sada je sve moguće: od manjinske vlade pa do novih izbora. Jedno je sigurno: Njemačka se nalazi na prekretnici, smatra Ines Pohl, piše Deutsche Welle.

Poslije Brexita i Donalda Trumpa, sad još i ovo: Angela Merkel, bar za sada, nije uspjela formirati vladu. U stabilnoj, gospodarski tako uspješnoj Njemačkoj, zemlju u srcu Europe, motoru Europske unije, osam tjedana poslije izbora za Bundestag je potpuno nejasno što će dalje biti. Pred ponoć je Christian Lindner, šef FDP-a, obznanio kraj pregovora. Po načelu: bolje nikakva vladajuća koalicija nego – pogrešna.

Tim riječima su prethodili žilavi pregovori u potencijalnoj vladajućoj konstelaciji, koja je od samog početka bila više brak iz računa nego iz ljubavi. I koja se do posljednjeg trenutka bavila detaljima, ne mogavši da iz razlika izvuče neki višak vrijednosti.

Desno konzervativni AfD u parlamentu

Prvi put je u njemački parlament ušla desno konzervativna stranka AfD – i snažno uzdrmala političku scenu i mogućnosti formiranja vlade. U parlamentu sa sedam stranaka nema jednostavnih rješenja. Kada je SPD odmah poslije izbora priopćio da neće sudjelovati u novom izdanju velike koalicije, kancelarka Merkel je poslije 12 godina na dužnosti prisiljena ući u koalicijske pregovore u kojima od samog početka nije imala moćnu poziciju iako je predstavljala najjaču stranku. Oslabljena slabim rezultatom svoje stranke, morala se zadovoljiti ulogom posrednice – i nije uspjela. FDP je na kraju bio taj koji je spriječio Angelu Merkel da nađe novu priču, novu ideju za vladajući savez koji se ne bi povlačio u oprobane formule već bi se hrabro i s novim idejama, proaktivno, počeo baviti novim političkim izazovima.

U središtu je izbjeglička politika

Središnja sporna tema je bio i ostao odnos prema izbjegličkoj krizi. Liberalna izbjeglička politika Angele Merkel je ojačala AfD. Na kraju je formiranje nove vlade propalo baš zbog toga. To ni izdaleka nije dokaz da je bilo pogrešno pomagati ljudima u nevolji. Ali je dokaz da nije uspjelo da se podrška drugima ne pretvori u opasnost za onog koji ju pruža.
Neuspjeh u formiranju vlade pokazuje da se Njemačka nalazi na prekretnici. I da ni gospodarski uspjeh nije oslobodio ljude straha od budućnosti u kojoj izbjeglice brzo mogu postati projekcijska površina za neizvjesnosti ovog globaliziranog svijeta. Jutro je ovog ponedjeljka donijelo šok ne samo za Njemačku već i za čitavu Europu. Jer, sada je pred nama neizvjesnost koja će trajati tjednima, a možda i mjesecima, piše Deutsche Welle.

Facebook Komentari