Pokrenuta istraga oko Agrokora, znači li to kraj Istražnog povjerenstva u Saboru?

Istraga protiv Ivice Todorića i njegovih suosumnjičenika postala je pravomoćna.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda je odbacio žalbe obrane na odluku o pokretanju istrage koju je tužiteljstvo donijelo još 18. listopada.

Vladajući HDZ najavljivao je da će, pokretanjem sudskog postupka odnosno pravomoćnošću istrage, s radom prestati saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru.

Iako je osumnjičenicima kojima je državno odvjetništvo odmah uručilo rješenje o istrazi i uputu o njihovim pravima rok za žalbu na pokretanje istrage istekao još krajem listopada sud o njima nije odlučivao dok nisu istekli zakonski rokovi i za IvicuTodorića koji nije primio to rješenje pa je ono moralo biti objavljeno na oglasnoj ploči zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva. Nakon isteka svih zakonom propisanih rokova spis je došao zagrebačkom sucu istrage Mirku Klinžiću koji je odbio žalbe osumnjičenih kao neosnovane čime je rješenje o istrazi postalo pravomoćno.

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja na svojem je profilu na Facebooku napisao kako je dobio informaciju da HDZ ovaj tjedan namjerava ugasiti saborsko Istražno povjerenstvo za Agrokor. Najavio je ‘oštru i beskompromisnu borbu’ ako se to doista dogodi jer smatra da hrvatska javnost zaslužuje istinu o ‘sprezi HDZ-a i SDP-a s Agrokorom’. Grmoja drži i da je Istražno povjerenstvo već ispunilo svoju svrhu u trenutku kada je Željko Rohatinski priznao da je bio dio političkog projekta Ivice Todorića s Tomislavom Karamarkom, Milanom Kujundžićem i Zdravkom Marićem.

Istragom u slučaju Agrokor obuhvaćeni su, uz Ivicu Todorića i sinove – i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili NO-a u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Ukupnoj šteti uz Todorićevu navodnu “nepripadnu imovinsku korist” od milijardu i 142 milijuna kuna državno odvjetništvo pribraja i dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga, piše HRT.

Grmoja: Dobio sam informacije da HDZ idući tjedan gasi Istražno povjerenstvo za Agrokor

Facebook Komentari